Annons

Växjöbon - Sveriges yngsta entreprenör

Som 13-åring startade han sitt första företag. Nu, tre år senare, är han en erfaren entreprenör. För 16-årige Ludvig har karriären bara börjat.
Publicerad 19 april 2017 • Uppdaterad 4 juli 2022
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg

Mobilskal är alldeles för dyra. Det fastslog Ludvig Fondelius och hans jämnåriga kompis för ungefär tre år sedan. Och istället för att gå med på de dyra priserna och köpa ett skal i butik så startade vännerna, som 13-åringar, ett eget mobilaccessoarföretag på nätet.

– Vår idé var att vara Sveriges billigaste och vi höll på med företaget i ungefär 10 månader, säger Ludvig Fondelius.

Annons

Mobilskalen var bara startskottet för Ludvig, som skulle kunna vara Sveriges yngsta entreprenör och företagare.

– Nu när jag fyllt 16 år får jag äntligen ha ett aktiebolag med hjälp av mina föräldrar, säger han.

Ludvig Fondelius går i nionde klass på Bergundaskolan i Växjö och har hittills startat fyra företag. Det senaste var en nätbutik med hoverboards, en slags elektrisk balansbräda som man förflyttar sig med. Det företaget startade Ludvig, tillsammans med en kompis, förra sommaren.

– Vi hade fullt upp och jag fick pendla till Växjö från vårt hus på Öland hela sommaren, vilket såklart var jätteroligt. Men det var inte lätt i början. Ingen tog oss seriöst.

Varför inte?

– Det kan vara svårt att bli tagen seriöst när man är ung, men då är det viktigt att vara så seriös man bara kan. Sen gäller det också att vara smart och framhäva de erfarenheter man har samt ta hjälp av de man har runt omkring sig.

Ludvigs pappa har hjälpt till med vissa kontakter. Ludvig byter också idéer med en ung företagare i Göteborg som heter Stefan Kasumovic.

– Det går väldigt bra för honom och jag vill göra samma resa.

Men det har gått bra för Ludvig Fondelius också. Han berättar att han tjänat pengar på företagen, även om det inte är enorma summor.

– Det viktigaste är att ha roligt och att utmana sig själv. För mig är det en fritidssysselsättning och ett intresse. Sen är det kanske ett lite annorlunda intresse för en 16-åringen. Men jag är väl inte riktigt som alla andra, säger Ludvig Fondelius.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons