Annons

Växjöbor får ta del av matresponsen

Växjö • Publicerad 25 juli 2020
Foto: Nadia Hagberg

Under våren har Rädda Barnen initierat till en matrespons, där barn, unga och familjer i Järva, Malmö och Göteborg fått mat tilldelade. I sviterna av coronakrisen har många barn i socioekonomisk utsatthet mist en av sina stora källor till matintag.

Nu utökas satsningen till 15 platser över hela landet, däribland Växjö, Lessebo, Tingsryd och Alvesta. Rädda Barnen har kartlagt 502 utsatta familjer som uppfyller kriterierna för att ingå i responsen, bland annat att deras ekonomiska situation förvärrats ytterligare under coronakrisen samt att de proaktivt sökt stöd för sin situation.

Annons

I matresponsen ingår utdelning av en värdecheck på 500 kronor från Willys vid en eller två olika tidpunkter under sommaren. Värdechecken är tänkt att täcka basvarorna under sommaren så att familjerna får sitt behov av de viktigaste näringsämnena. Checkarna finansieras av Willys och insamlade medel från matsvinnsappen Karma.

– Tack vare initiativen från Karma och Willys behöver många familjer inte hoppa över ett mål mat och får chansen till ett tillräckligt matintag. Insatsen gör stor skillnad i det akuta skedet, men i ett längre perspektiv arbetar Rädda Barnen för att alla familjer ska ha råd att kunna köpa sin mat själva, säger Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons