Annons

Växjöförarens tåg nära att spåra ur

Stockholm • Publicerad 6 februari 2019
Foto: Bosse Nilsson

I onsdagens Uppdrag Granskning på SVT berättar den numera pensionerade lokföraren Krister Persson från Växjö om när passagerartåget han körde plötsligt krängde till och höll på att spåra ur.

– Det kunde ha blivit hur hemskt som helst, med dödsfall. Det här var sista tåget mot Stockholm den dagen, så det var nog ganska många passagerare ombord, säger han till SVT Nyheter.

Annons

Det var i januari 2014 som ett posttåg spårade ur utanför Stockholm. Krister Perssons tåg, ett X2000-tåg mellan Malmö och Stockholm, körde förbi platsen strax innan.

– Växeln hade helt enkelt gått sönder under mitt tåg. En rälsbit hade vikt sig och hjulet var på väg att lämna rälsen. Det var i princip nere på backen och sedan upp igen. Så det var väldigt nära en urspårning, säger han till SVT Nyheter.

Programmet, som handlar om allvarliga tågolyckor i Sverige, sänds i SVT1 onsdagen den 6 februari klockan 20.00.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons