Annons

Växjöföretag jagar miljoner

Växjö • Publicerad 15 september 2018
Foto: David Färdigh

I tisdags drog Växjöföretaget SkyMap igång sin crowdfunding-kampanj med målet att få in nya andelsägare som totalt satsar 20 miljoner kronor. Pengarna ska användas till expansion i storstadsregionerna.

– Den svenska byggbranschen är eftersatt när det gäller digitalisering. Vi ser en jättepotential, säger SkyMaps tillförordnade VD Markus Moding.

Annons

SkyMap grundades 2015 av Jon Bengtsson och året efter gick investerarna Christer Nilsson och Markus Moding in som delägare.

– Vi såg att SkyMap är ett ungt och hungrigt bolag med stora möjligheter att växa, berättar Markus.

Affärsidén handlar om digitalisering och effektivisering av byggprocesser. Markus konstaterar att byggnadssektorn är bland de sista branscherna att satsa på digitalisering, vilket delvis också förklarar att de svenska byggpriserna ligger högt över det europeiska genomsnittet. Med hjälp av digitalisering går det både att förbättra noggrannheten, underlätta planeringen och effektivisera projektledning.

– Du slipper göra samma sak flera gånger om, något som sparar både pengar och tid för våra kunder som exempelvis Volvo och Skanska. Ett av entreprenadbolagen som vi samarbetar med har tack vare digitaliseringen kunnat sänka byggtiden för husgrunder med 50 procent!

Markus menar att oavsett konjunktursvängningar kommer digitaliseringen på bred front i byggbranschen. För att kunna ta höjd och expandera har därför SkyMap anlitat Pepins, som är specialiserade på crowdfunding för företag. Redan innan startskottet i tisdags hade nya andelsägare förhandstecknat sig till ett värde av 10 miljoner.

– Totalt vill vi ha in minst 15 miljoner och målet är 20 miljoner. Förutom pengarna ser vi ett stort värde i att få in nya delägare som kommer fungera som ambassadörer för SkyMap.

Pengarna kommer framför allt gå till sälj- och marknadsföringsinsatser för att växa i hela landet.

– Vi har redan skapat joint venture-företag i Göteborg och Stockholm. Så grunden är lagd. Nu kan vi växa på en större marknad!

Framgången ska nås med en kombination av ungdom och erfarenhet.

– Vi är unga och hungriga men har samtidigt knutit till oss personer med lång näringslivserfarenhet. Bland annat kommer de kända näringslivsprofilerna Christer Nilsson och Leif Johansson ta plats i styrelsen.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons