Annons

Växjöföretaget gör storsatsning i Afrika

Hjälp till självhjälp och Aid by Trade! Det borde vara ledstjärnan för biståndspolitiken menar entreprenören och IST-grundaren Björn Sundeby, som nyligen besökte Rwandas huvudstad Kigali. IST har nu startat ett bolag i Rwanda och vill vara med och utveckla landets utbildningsväsende.
– Jag vill skapa långsiktiga förändringar, och Afrika är en kontinent som är på gång!
Publicerad 26 december 2017
Foto: Smålandsposten

Det råder inga tvivel om att besöket i Rwanda gjort starkt intryck på Björn Sundeby. När Magazinet träffar den välkände entreprenören på IST:s huvudkontor så ger han en inlevelserik skildring av ett land med vacker natur, stark tillväxt, kompetens statsledning och ett välutvecklat skolsystem.

– Standarden är förvånansvärt hög och till 2019 kommer samtliga skolor vara uppkopplade och finnas online.

Annons

Och på miljöområdet ligger landet i många avseenden längre fram än Sverige.

– Exempelvis så är plastpåsar numera helt förbjudna!

Foto: Nadia Hagberg

Bakgrunden till Björns Rwanda-besök är att han under en längre tid funderat på att göra en Afrika-satsning. Många förknippar Afrika främst med elände som krig och svält, men i många länder sker nu en snabb ekonomisk tillväxt.

– Den centrala frågan för mig har alltid varit, hur kan jag som företagare bidra till ett bättre samhälle? Jag vill vara med och skapa förändringar som lever kvar länge, och som verkligen gör skillnad. Afrika är en kontinent som helt klart är på gång och med den kunskap och kompetens som IST besitter när det gäller att utveckla läroprocesser i skolan så tror jag att vi kan göra en betydelsefull insats genom att vara med och utveckla utbildningsväsendet.

Rwanda har sedan folkmordet 1994 haft en exceptionell positiv utveckling med såväl försoning som stabilitet, något som tillskrevs presidenten Paul Kagame. Landet ses idag av många som det goda exemplet i Afrika.

– Rwanda har förhållandevis lite korruption. Både SIDA och de Afrikaexperter vi talade med inför satsningen rekommenderade just Rwanda.

Under sitt besök i huvudstaden Kigali träffade Björn bland annat utbildningsministern och ICT-ministern, (Ministry of Information and Communications Technology).

– Ministrarna och deras tjänstemän var väldigt kompetenta och pålästa. De kände till vilka system och programvaror som krävs för att utveckla skolan och hade en klar framtidsvision. Jag blev väldigt imponerad.

Bild från Björn Sundebys besök i Rwanda.
Bild från Björn Sundebys besök i Rwanda.Foto: Privat

Under sitt besök hann Björn med att bilda ett nytt bolag, IST Africa, men för att företagets Afrikasatsning ska kunna genomföras fordras även en insats av biståndsorganet SIDA.

– IST kan leverera själva programvarorna men vi är ingen biståndsorganisation. Varje land har sina egna, speciella förutsättningar. Utbildning av lärare och personal måste ske på plats och en sådan landsomfattande satsning kräver stora resurser. Den biten måste skötas och finansieras via biståndsorganen. Här hoppas jag att SIDA kan vara med och bidra.

Annons

Just Aid by Trade är något som Björn gärna vill lyfta fram som riktmärke. Den gamla modellen med passivt bistånd har många gånger gjort mer skada än nytta i mottagarländerna, och är på väg ut. Istället vill Björn se en modell där biståndsinsatser och handel går hand i hand.

– 67 miljoner människor beräknas idag vara på flykt. Europa kan omöjligt ta emot alla dessa människor, men samtidigt kan vi inte heller bygga en mur mot Afrika. Istället måste vi hjälpa människor på plats, och det bästa sättet är hjälp till självhjälp. När jag pratade med människorna i Rwanda sa alla att de ville stanna i sitt hemland, men förutsättningen är förstås att det finns en fungerande ekonomi. Genom handel och affärsutbyte med de afrikanska länderna skapas välstånd och utveckling.

Tidigare i höstas gästade Rwandas Sverigeambassadör Christine Nkulikiyinka IST.
Tidigare i höstas gästade Rwandas Sverigeambassadör Christine Nkulikiyinka IST.Foto: Nadia Hagberg

För att anpassa biståndspolitiken till en ny tid och göra den mer handelsinriktad vill Björn se att SIDA får nya direktiv.

– Jag hoppas och tror att en förändring möjlig. Vi behöver biståndsinsatser som ger hållbar och långsiktig utveckling.

I väntan på detta håller han kontakten med Rwanda. Ett nytt besök är redan inplanerat till våren.

– Då ska jag vara där betydligt fler dagar. Rwanda är ett land som jag gärna återvänder till!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons