Annons

Växjöföretaget stämmer staten

Växjö • Publicerad 21 januari 2019
Foto: Olof Elfverson

Södra har beslutat att stämma staten. De bistår två markägare med stämningsansökan efter att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utan kompensation.

– Nu är det upp till bevis om rätt till ersättning gäller för markägare som får begränsade möjligheter eller förbud att bruka sin skog. Vår tolkning, bland annat utifrån vad som uttryckts i rättspraxis, är att ersättningsrätt klart och tydligt föreligger, säger Mattias Johansson, chefsjurist på Södra, i ett pressmeddelande.

Annons

Skogsstyrelsen hindrade avverkningen eftersom de hade hittat orkidén knärot i området. Avverkningsförbudet omfattar ungefär två hektar och innebär att markägarna hindras att bedriva skogsbruk på delar av sin fastighet.

Markägaren yrkar att få 539 000 kronor i ersättning. I stämningsansökan likställs förbudet med om det inrättats ett biotopskydd eller naturreservat. Med reglerna som gäller vid all framtidsupplåtelse bedöms marknadsvärdet till just 539 000 kronor.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons