Annons

Växjökoncernen öppnar ny förskola

Växjö • Publicerad 12 oktober 2018
Foto: The Pure Circle

Växjökoncernen Denbro som bland annat driver Växjö Fria gymnasium startar ny förskola på Torparängen i Växjö. Byggnaden blir helt i trä och verksamheten kommer ha en tydlig profilering med hälsa, fysisk rörelse och utomhusaktiviteter.

– Förskolan ska enligt planen stå klar augusti 2019. Totalt blir det mellan 80 och 120 förskoleplatser, säger Johan Schönbeck, projektledare på Denbro.

Annons

Teleborg är den stadsdel i Växjö med störst brist på förskoleplatser men inom ett år kommer det tillföras runt 100 nya platser då en ny förskola öppnar på Torparängen. Byggherrar är Pure Housing som leds av Johan Ahldin, ägare till Svenssons i Lammhult och tillika en entreprenör som gärna satsar småländskt. Emma Ekaremål, projektledare på Pure Housing, berättar att den nya förskolan byggs helt i trä med stort fokus på hållbarhet och smarta energieffektiva lösningar.

– Det är helt i linje med Växjös profilering som både trästad och Europas grönaste stad. Platsen är dessutom optimal för en förskola med närheten till naturen och city på samma gång.

De som ska driva förskolan är Växjökoncernen Donbro, som sedan tidigare har omsorgsboenden, HVB-boenden och utbildningsverksamhet, bland annat Växjö Fria gymnasium. Ägarna Claes Bromander och Tomas Denward är något av pionjärer i Växjö när det gäller privat omsorg och skola. Nu tar de nästa steg och breddar verksamheten med förskola.

– Vi brinner för det här och tror på konceptet med inriktningen på ekologi och hållbarhet. Tanken är att den här ska bli den första av flera nya förskolor i Växjöområdet, säger Claes.

Förskolorna ska ha en tydlig profil mot hälsa och fysisk aktivitet. Bra mat och mycket utomhusaktiviteter är modellen berättar projektledaren Johan Schönbeck.

– Goda levnadsvanor sätts redan tidigt i barndomen. Här på förskolan ska vi ha mycket fysisk rörelse och utomhusaktiviteter. Den fina miljön med närheten till skogen och Södra Bergundasjön ger perfekta förutsättningar.

Denbro inväntar nu klartecken från Växjö kommun och sedan kommer det gå undan. Redan i augusti nästa år det tänkt att förskolan ska öppna.

– Sammanlagt räknar vi mellan 80 och 120 förskoleplatser.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons