Annons

Växjöläraren rasar: ”Jag reagerade skarpt”

Publicerad 19 oktober 2018
Foto: Lena Gunnarsson

Marie Widlund, som är lärare på Växjö montessoriskola, reagerar starkt mot Bästiskalendern när Smålandsposten pratar med henne.

Annons

– Grundtanken med en kalender är säkert god, men jag reagerade skarpt bara utifrån ordet bästis. Bästis är något vi försöker jobba bort i skolan. Det finns egentligen inget bra med ordet. Det leder till utanförskap, säger Marie Widlund till Smålandsposten.

Det är stiftelsen Aktiv skola som har skickat ut 110 000 exemplar av kalendern till elever i årskurs två i grundskolan.

På bladen i boken kan barnen namnge veckans bästa kompis, skriva vad de önskar sig i julklapp eller svara vad de ska göra på sommarlovet, för att ta några exempel.

Kalendern skickas till skolorna och är inget som de själva beställer. Växjö montessoriskola kommer inte att dela ut den till sina elever.

– Först tänkte jag skicka tillbaka den, men jag tänker inte kosta på returporto. Jag undrar om de som skänker pengar till Aktiv skola vet vad de betalar till. Den här kalendern går emot allt vi kämpar för dagligen i skolan och ger mig dåliga vibbar, säger Marie Widlund och fortsätter:

– Ta det här med sommarlovet. Det är tabu att fråga vad barnen gjort under sommaren i dagens skola. Jag tycker att det är en vidrig kalender och har svårt att se att lärare skulle dela ut den.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons