Annons

Växjöpolisens varning och uppmaning

Växjö • Publicerad 25 juni 2020
.
.Foto: ADAM WRAFTER

Det har varit höga temperaturer och solsken i Växjö. Därför går polisen Växjö, Alvesta ut med information om att aldrig lämna barn och djur i en varm bil.

”När temperaturen är 22 grader utomhus kan den vara över 50 grader i en bil som parkerats i solen. Lämna därför aldrig barn eller husdjur i en varm bil, inte ens för ett kort ögonblick. Den som upptäcker ett barn eller ett djur i en varm bil uppmanas att i första hand kontakta polisen. Om situationen bedöms vara akut har alla rätt att agera enligt brottsbalkens nödbestämmelser, till exempel genom att krossa en bilruta”, skriver Polisen Växjö, Alvesta på Facebook.

Annons

Den som lämnar ett barn eller djur i bilen i värmen kan bli misstänkt för brott, för framkallande av fara för annan alternativt djurplågeri.

Polisen tipsar

Om du uppmärksammar ett barn eller djur i en varm bil, gör så här:

- Känn efter om bildörren är öppen

- Kontakta polisen, 112 om läget är akut, annars 114 14

- Notera registreringsnummer och klockslag

- Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses

- I nödfall krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons