Annons

Växjöpolitiker i röstningsdrama

Växjö • Publicerad 12 september 2018
Röstsedlar.
Röstsedlar.Foto: Anette Westerlund

Valet blev en rysare på flera håll. Det återstår hundratusentals röster som hittills inte har räknats och under veckan räknas samtliga röster från förtidsröstningen och valdagen om. På det lokala planet ser det också ut att bli en spännande tid framöver. Miljöpartiet ligger enligt de preliminära siffrorna på 2,9 i valet till regionfullmäktige, vilket betyder att de åker ur fullmäktige om siffran står sig.

För närvarande pågår också räkningen av personrösterna. För Centerpartiets politiker ser det ut att bli en kamp mellan Växjös kommunalråd Per Schöldberg och Eskil Erlandsson. Per Schöldberg var förstanamn på länets riksdagslista men Erlandsson ser ut att ha stora chanser att kryssa sig förbi toppkandidaten. För att kryssas in i riksdagen krävs det att kandidaten får minst fem procent av rösterna, vilket i det här fallet innebär 570 kryss. När 20 av länets 116 valdistrikt hade räknats under tisdagskvällen hade Eskil Erlandsson redan fått 274 personröster, mot Per Schöldbergs 117, skriver Smålandsposten.

Annons

Även i Moderaterna ser det ut att bli en kamp om partiets enda plats. Moderaterna ser ut att tappa ett mandat till Sverigedemokraterna, vilket innebär att toppnamnen Katarina Brännström, Suzanne Frank och Thomas Ragnarsson får följa rösträkningen med spänning.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons