Annons

Växjöpolitiker skriver till regeringen - vill ha skärpta regler

Växjö • Publicerad 28 juni 2018
Foto: Mats Samuelsson

Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd, skriver brev till regeringen med önskemål om att få till skärpta regler kring skyddet av barn som utsätts för våld i nära relationer.

I brevet lyfter han fram de brister som idag finns kring hur barn skyddas mot våld och vill se en förändring och förstärkning i lagstiftningen.

Annons

– Växjö prioriterar att skydda barn från våld. Familjefrid, Barnahus och samarbetet med kvinnojouren Blenda är några exempel. Antalet anmälda misshandelsbrott mot barn har ökat varje år under en längre tid; sedan 2008 har 38 procent fler anmälningar gjorts. Utvecklingen behöver vändas, och skyddet för barn stärkas, säger Oliver Rosengren i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Exempelvis behöver psykiskt våld mot barn bli straffbart, barnets bästa sättas före föräldrars rätt till umgänge och myndigheter enklare kunna samverka. Uppenbara brister i lagen – som att skyddsplaceringen riskerar att röjas när Arbete och välfärd behöver söka samtycke från den våldsutövande vårdnadshavaren för att ge stöd till barnet – behöver åtgärdas omgående.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons