Annons

Växjöpolitikern: Avskaffa matkravet i alkohollagen

Växjö • Publicerad 13 april 2021
Foto: Pressbild

För att verksamheter ska få stadigvarande serveringstillstånd måste de ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen, där maten tillagas eller tillreds från råvaror. Det ska finnas ett varierat utbud av maträtter och räcker till exempel inte med bara sallader och smörgåsar. Alkoholen ska enligt lagen vara ett komplement till maten, inte tvärtom. Nu vill Växjös kommunalråd Oliver Rosengren (M) att matkravet helt ska avskaffas.

– Matkravet är det som försvårar utveckling mest av allt i alkohollagen. Det innebär att man ska ha ett varierat utbud, ofta tolkat som flera för-, huvud- och efterrätter. Det har hindrat sushirestauranger utan varm mat, caféer som vill få servera ett glas vin på after work, frisörer som vill att ett glas bubbel ska ingå till bruduppsättningen, vinbarer som bara tänkte ha tilltugg på menyn och det tvingar nattklubbar hålla köket igång till stängning, säger han.

Annons

Att avskaffa matkravet är något som måste beslutas om nationellt.

– Restaurangerna har fått bära en oproportionerligt stor börda av smittskyddsåtgärderna. Efter pandemin finns det goda skäl att se över lagstiftningen för att underlätta återhämtningen, säger Oliver Rosengren (M).

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons