Annons

Växjöprofilen har nationalrätten på grillen

Mirza Bico, denne bosniske kille, är en entreprenör ut i fingerspetsarna med fokus på sociala medier och driver idag en av Instagrams mest besökta sidor. För närvarande bor han med sina föräldrar men väntar på att få flytta in i sin bostadsrätt på Vikaholm. Med många bollar i luften ser framtiden ljus ut för Mirza som inom kort även kan titulera sig som författare.
Publicerad 13 juli 2017
Foto: Alina Carlsson
Foto: Alina Carlsson

Hans resa inom området ”Sociala medier” började redan då han var fjorton år. Han följde då några bloggare och fastnade för just en. Den personen ringde han upp och förelog sin hjälp till att förbättra och utveckla. Det resulterade senare i att han blev mediechef för Isabella Löwengrip (Blondinbella) och hade hand om bland annat hemsida, facebook, instagram och twitter samtidigt som han studerade företagsekonomi på ProCivitas. 2015 tog kan studenten och lämnade sin tjänst för att starta igång instagramkontot ”Ellentvshow” där tanken från början var att den skulle innehålla citat av Ellen Degeneres men han tröttnade på det och fortsatte istället med att lägga ut humorbilder. Idag, två år senare, har han 2,2 miljoner följare som varje dag får ta del av Mirzas humoristiska och relaterade bilder/klipp. Under åren som gått har han blivit uppmärksammad och intervjuad av tidningar och radio, gästat Musikhjälpen, kommit på 34:e plats i ”Sveriges mäktigaste unga” och är idag även en uppskattad föreläsare på både skolor och företag. Mirza är en person som vet vad han vill, speciellt när det kommer till karriären. Snart är han aktuell med sin första bok som kommer att handla om just sociala medier och parallellt med skrivandet fortsätter han att bygga mer på sitt sociala medieimperium.

Mirza bor fortfarande hemma med mamma Azra och pappa Ramo. Familjen består för övrigt av systern Lejla och hennes man Sanjin och flickvännen Sabra som han blev tillsammans med för fyra år sedan. Han älskar sina akvariefiskar som om de vore hans egna barn och de kommer att få flytta med honom till den väntande bostadsrätten på Vikaholm under nästa år. Han älskar att umgås med folk, sitta på café och att festa, speciellt på somrarna till skön musik och goda sommardrinkar. Mirza ser sig själv som en väldigt ”simpel” grillare. Om han grillar så blir det hamburgare och cevapcici (järpar) som är en nationalrätt i Bosnien och det kommer han att bjuda på nu.

Annons

Cevapcici


Blanda 500 g grovmalen ryggbiff eller högrev med 1 ägg, 1 finriven gul lök, 2 pressade vilöksklyftor, salt och peppar. Rör ihop till en smidig köttfärssmet. Låt köttfärsen vila en stund i kylskåp medans grillen värms upp. Forma köttfärsen till små fina rullar och pensla dem med neutral matlagningsolja. Grillas tills rullarna är genomstekta (gör du en stor sats går de bra att frysa in). Vill du göra det enkelt för dig så finns cevapcici att köpa i matvarubutiker.

Tillbehör


Cevape äter man oftast ihop med den kryddiga grönsaksröran Ajvar, som är gjord på bland annat paprika, matolja, salt, rostade aubergine, vitlök och chilipeppar och blandade kryddor, och brödet Lepinje (påminner om pitabröd). Både Ajvar och bröd finns att köpa i matvarubutiker. Mirza har gärna creme fraiche till medans andra tycker det är gott med en klick yoghurt.

Dryck


Nationaldrycken Rakija eller raki som det också heter är ett måste för Mirza till maten.

Alina Carlsson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons