Annons

Växjöprofilen hyllar miljardbygget - vill finansiera

Växjö/Stockholm • Publicerad 9 september 2018
Foto: Nils Gustafsson Frecke

Det finns stora planer på ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Men i maj kom beskedet att det kontroversiella bygget stoppas. Enligt planen skulle Nobel Center uppta 26 000 kvadratmeter, innebära att Tullhuset från 1876 och två närliggande hamnmagasin på Nybrokajen skulle ryka, och kostnaden beräknade 2011 till 1,2 miljarder kronor.

Samtidigt har arkitektstudenten Nils Gustafsson Frecke skissat fram ett annat förslag på jättebygget, som kallas för ”det riktiga Nobelpalatset”. Han får stöd av Växjöprofilen och IT-miljardären Björn Sundeby.

Annons

– Jag står bakom Nils i det här och kan tänka mig att vara en sorts medfinansiär i projektet. Däremot finns ingen rimlighet att jag skulle bekosta hela byggnaden, som jag måste vara tydlig med. Nils Gustafsson Frecke har en egen vision och vågar dessutom stå upp för den, det är vad jag tycker är så härligt med det här, säger Björn Sundeby till Stockholmdirekt.

Skisserna bygger på Ferdinand Bobergs planer på en pampig byggnad från början av 1900-talet.

Foto: Nils Gustafsson Frecke
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons