Annons

Växjös nyaste skola är redo för eleverna

Publicerad 12 april 2017
Foto: David Färdigh
Foto: David Färdigh

Pär Lagerkvists skola står redo. Förskolan har precis flyttat in och efter sommaren fylls det på med både F-6-elever och högstadielever. Totalt finns plats för 1000 elever.

– Den här blir Växjös största grundskola, konstaterar Ingvar Eek, projektchef på Vöfab.

Annons

Pär Lagerkvists skola ersätter Bergundaskolan, som ansågs vara i alltför dåligt skick för att det skulle vara lönt att renovera. Den planerade bostadsexpansionen i närområdet med Bäckaslöv och Bredvik motiverade också att Växjö kommun satsade på att uppföra en helt ny skola. I april 2015 togs det första spadtaget. Nu två år senare är skolan i stort sett färdig.

– Slutbesiktningen är klar. Nu återstår finliret. Några björkplywoodskivor ska monteras, fasaden ska målas och sedan är det markarbeten runt omkring, berättar Cecilia Bodelsson, arbetsledare på generalentreprenören Peab.

Pär Lagerkvists skola kommer att bli Växjö kommuns största grundskola. Totalt handlar det om en fastighetsyta på 13300 kvadratmeter.

– Det har varit ett jätteprojekt. Byggnaderna rymmer över 100 rum. Vi har till exempel monterat 450 innerdörrar, berättar Cecilia.

Vad har varit den största utmaningen för er som byggentreprenör?

– Det är väldigt många installationer som ska göras i en sådan här stor skolbyggnad. Att få plats med alla ledningar kräver god planering och att man gör saker i rätt ordning.

Skolan har ritats av LBE arkitekt i samarbete med Gunilla Svensson Arkitektkontor. Slutresultatet är ljusa och flexibla lokaler, dekorerade med flera större konstverk.

– Bland annat ett verk föreställande Pär Lagerkvist och symboler från hans litterära verk, berättar Ingvar.

Miljöhänsynen har haft en central roll under planeringen och bygget av skolan. Fastigheten har uppnått högsta betyg, guld, i miljöcertifieringen Miljöbyggnad.

– Miljövänliga material, ett bra inomhusklimat, låg energiförbrukning och solceller på taket ligger till grund för guldbetyget. Som en del av Växjös trähusstrategi så har förskolan och sporthallen byggts i massiv trästomme.

Annons

Miljötänket speglas även i att innergården är utrustad med växthus, där eleverna ska kunna odla egna växter. De tre åldersgrupperna; förskolebarn, F-6-elever och högstadieelever får egna skolgårdar. Fullt utbyggd kommer Pär Lagerkvist skola rymma 1000 elever.

– Förskolan flyttade in i början av april. De andra kommer vid terminsstarten i augusti efter sommarlovet.

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons