Annons

Veab utvalt – ska leverera el om kärnkraftverket slocknar

Växjö • Publicerad 4 maj 2020
.Foto: LENA GUNNARSSON

Växjö Energi blir i samarbete med Bixia en del av Sveriges viktiga elreserv tillsammans med Vattenfall och Fortum. Sandviksverket ska leverera fem MW för att balansera och stabilisera Sveriges elnät vid behov.

– Vi är stolta över att vara det första kommunägda bolag som är en del av denna del av beredskapen som gör att vårt svenska elsystem alltid ska fungera. Det ställer förstås höga krav på oss och vårt kraftvärmeverk. Med genomförda investeringar vet vi att vi är väl rustade för uppdraget, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi.

Annons

Myndigheten Svenska kraftnät har tilldelat Växjö Energi uppdraget som underleverantör till Bixia. Myndigheten har i uppdrag att säkerställa att kraftsystemet alltid kan hantera störningar och snabbt återställa elsystemet. Det kan bli aktuellt om till exempel en stor energiproducent som kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 skulle slockna.

Uppdraget sträcker sig från 1 juni 2020 till 31 maj 2021.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons