Annons

Veab vill fånga in koldioxid i Växjö

Växjö • Publicerad 10 mars 2021
Erik Tellgren.
Erik Tellgren.Foto: Jonas Ljungdahl

Växjö Energi vill fånga in koldioxid för att hjälpa klimatet. Växjö Energi planerar att inom några år fånga in koldioxid och permanent förvara och mineralisera det i berggrunden 3 000 meter under havsytan i Nordsjön.

– Genom att lagra koldioxid från biomassa skapas det som brukar kallas för negativa utsläpp, det vill säga motsatsen till fossila utsläpp. Det är en viktig och effektiv åtgärd för att minska mängden koldioxid i atmosfären och motverka klimatförändringarna, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

Annons

Växjö Energi har under hösten fattat ett inriktningsbeslut om att satsa på koldioxidinfångning på Sandviksverket och beräkningar visar att det finns potential att fånga in cirka 180 000 ton koldioxid per år. Det kräver en ny anläggning som kan stå klar i drift år 2027.

– Växjö kommun har mycket högt ställda mål vad gäller miljö och klimat och Växjö Energi är ett av våra flaggskepp i detta arbete. Växjö Energis utsläpp är fossilfria sedan en tid tillbaka och nu spänner vi bågen ytterligare för att Växjö ska bidra än mer positivt för att minska utsläppen samt driva på den tekniska utvecklingen så att fler får möjlighet att följa efter, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Så funkar det:

Foto: Växjö Energi
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons