Annons

"Vi måste lyfta blicken och höja våra röster"

Publicerad 13 mars 2016
Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokratiskt kommunalråd i Växjö kommun Foto: Martina Wärenfeldt
Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokratiskt kommunalråd i Växjö kommun Foto: Martina Wärenfeldt

– Den amerikanska skribenten Marie Shear har sagt: "Feminism är den radikala uppfattningen att kvinnor är människor". Fortfarande i dag begränsas kvinnor och lönen bestäms av kön och inte av kunskap och kompetens, skriver Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokratiskt kommunalråd i Växjö kommun i en debattartikel i Smålandsposten.

Hon tycker att utvecklingen med lika löner mellan könen går i "snigelfart" och påpekar att kvinnor arbetar gratis efter klockan 15.57, räknat på en arbetsdag mellan klockan 08.00 och 17.00. Totalt sett blir det fem och ett halvt års tid utan någon lön. Så här har det sett ut sedan 1980-talet.

Annons

– Det är inget annat än skamligt. Därför kan vi inte slå oss för bröstet och vara självbelåtna. Därför måste vi lyfta blicken och höja våra röster för att fortsätta kräva det självklara: halva makten - hela lönen. Och inte bara när internationella kvinnodagen infaller en gång om året, utan varje dag, skriver hon i debattartikeln.

Åsa Karlsson Björkmarker pekar också på att det är kvinnor som blir lidande när förskolan inte kan ta emot barnen eller när ålderdomshemmet inte kan ta emot våra äldre. De får gå ner i arbetstid och får också lägre löner och pensioner.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons