Annons

Viltolyckorna ökar i Kronobergs län

Kronoberg • Publicerad 5 september 2021
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Urban Nilsson

Nationella Viltolycksrådet har publicerat viltolycksstatistik för det första halvåret 2021

Sammanställningen visar att olyckorna har ökat i stora delar av landet. Tusentals viltolyckor inträffar varje månad och risken är som störst vid gryning och skymning då de vilda djuren rör sig som mest.

Annons

Under de sex första månaderna i år har 1 312 viltolyckor inrapporterats i Kronobergs län. Det är en ökning med 13,4 procent jämfört med samma period 2020.

I Kronoberg har det bland annat varit olyckor med rådjur, vildsvin, älg, dovhjort, kronhjort och utter.

– Det finns ett samband mellan viltförekomst och trafikflöden. Om det finns mycket vilt och samtidigt mycket trafik, framför allt på medelstora vägar som saknar viltstängsel, ökar sannolikheten för att vilt och trafik möts och då kan olyckan vara framme, säger Hanna Dittrich Söderman, Polismyndighetens processledare för Nationella Viltolycksrådet.

Ungefär 75 procent av olyckorna sker med rådjur.

Med viltolycka avses en sammanstötning mellan fordon på väg eller järnväg med vilt av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons