Annons

Vuxna glutenintolerantas bidrag har dragits in

Växjö • Publicerad 10 februari 2020
.
.Foto: Cecilia Karlsson

Kostbidraget för vuxna som är glutenintoleranta drogs in från och med den 1 januari i år. Bidraget låg på 2 510 kronor per år och betalades ut av hälsa- och sjukvårdsnämnden.

– Anledningarna till besparingarna är två. Dels för att vi har ett sparbeting på oss. Dels för att kostbidraget till glutenintoleranta är unikt. Vi ger till exempel inte bidrag till dem som är laktosintoleranta, säger Roland Gustbée (M) som är nämndsordförande till Smålandsposten och han fortsätter sedan och berättar att de sparar 1,9 miljoner kronor per år på besparingen.

Annons

Celiakiföreningens ordförande Johanna Hultman anser att informationen om detta har varit bristfällig.

– Vissa har fått brev om det här. Andra inte. Informationen från regionen har brustit totalt. Kostbidraget har varit ett litet plåster på såren för våra extrakostnader på mat, säger hon till Smålandsposten och fortsätter:

– Det är förfärligt. Sköter man inte sin celiaki och blir dålig kan man drabbas av benskörhet redan vid 30 års ålder. Då blir det en större belastning på vården än ett kostbidrag.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons