Annons

VXO Beer Week tillbaka i Växjö med förbättringar

Den 2-6 april fylls Växjö med öl, bryggerier och tusentals ölintresserade. VXO Beer Week är tillbaka.
– Det kommer att bli en mängd olika evenemang i Växjöområdet med ölprovningar, bryggerier som visar upp sig och blindtester av öl, säger Robert Andersson som är arrangör.
Växjö • Publicerad 30 mars 2019 • Uppdaterad 1 april 2019
.
.Foto: Filip Sjöfors

För sjätte året arrangeras Växjö Ölfestival. Tvådagarsfestivalen på Kök11 lockar många bryggerier, ölfantaster och intresserade.

– Det är fantastiskt kul att intresset är så stort för Växjö Ölfestival. Vi har omkring 1 200 platser och har ingen ambition att växa mer. Vi vill istället förbättra det vi redan har och skapa en trevlig och gemytlig festival, säger arrangören Robert Andersson.

Annons

Under ölfestivalen deltar ett 20-tal bryggerier och utställare. Det är bland annat Ryssby Bryggeri, Kvarnagården, Trädskogens Bryggeri och Robert Anderssons personliga favorit, Nynäshamns Ångbryggeri.

– Det här är en renodlad ölfestival och ingen mässa. Det ska vara mer av en upplevelse. Vi vill skapa ett mervärde för besökarna och har därför bland annat tagit fram en folder där mer information om utställarna finns, säger han och fortsätter:

– Det är öl inblandat men väldigt städat bland besökarna. Det är inget tal om någon fylla.

Det kommer att bli intervjuer med de olika bryggarna. Ölfestivalen är avslutningen på VXO Beer Week, som har hämtat inspiration från städer som Göteborg och Malmö.

– Det kommer att bli en mängd olika evenemang i Växjöområdet med ölprovningar, bryggerier som visar upp sig och blindtester av öl. Vi kommer inte kunna göra det så stort som i storstäderna men vi vill att det ska hända något mer. Förra året var det inte helt förankrat överallt men nu vet fler vad VXO Beer Week är och fler har hakat på, säger Robert Andersson.

Planen är att det ska vara öl i varje hörn i Växjö. Till skillnad från ölfestivalen är tanken att VXO Beer Week ska växa ordentligt, med stort fokus på att hylla hantverksölet och bryggerierna.

Dessutom arrangeras VXO Beer Walk, där tanken är att besökarna ska röra sig mellan olika restauranger och få tillfälle att prova olika öl. Deltagarna, som utrustas med ett protokoll och ett glas, ska vid varje stopp gissa ölstil och producent. Krogarna är Izakaya Moshi, Urbant Smak, Chapter House, Kafé Deluxe, Bishops Arms och PM & Vänner Bar.

– Det blir lite som Matnatten, som blivit en succé här i Växjö. VXO Beer Walk blir något annat än vad folk är vana vid och jag tror att det är unikt.

Hur är intresset för öl i Växjö?

– Det finns ett stort intresse för öl i Växjö och det växer för varje år. Vi har fått ölfokuserade krogar och Växjö är stort för mindre producenter och bryggerier. Växjöborna är intresserade av öl och smaker.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons