Annons

Xandra uppfyllde drömmen

Växjö • Publicerad 7 juni 2019
Foto: Ray Matson

Samtal mellan två generationer i livets slutskede. Det handlar Xandra Matsons debutroman "Zentas kammare" om.

– Det tog mig nio år att skriva klart boken, eftersom det var så jobbigt, säger författaren.

Annons

Xandra Matson har skrivit biografin "Zentas kammare", där hon skildrar sina samtal med sin döende mormor precis innan hon gick bort.

– Mormor hade kol och var sängliggandes på ett sjukhem. Då bestämde jag mig för att spela in våra samtal och skriva om det. Jag tycker det är väldigt viktigt med samtalen mellan olika generationer och man kan lära sig så mycket, säger Xandra.

De gick in i projektet tillsammans och tanken var att de skulle skriva boken båda två men Xandras mormor dog hastigt år 2010.

– Det tog mig nio år att skriva klart boken, eftersom det var så jobbigt. Det blev en process för mig att förstå att hon hade försvunnit och det blev som terapi för mig. Jag skrev när jag kände att jag orkade.

Hennes mormor hade drömmar om att bli författare. Hon skrev mycket poesi och vill publicera en poesibok. Därför har Xandra också valt att ta med hennes dikter mellan varje kapitel.

– Jag fulländade hennes planer efter hennes död. Den här boken är så viktig för mig.

Nästa år släpper Xandra Matson en ny bok via ett annat förlag. Det är en roman med temat psykisk ohälsa.

– Jag vill lyfta fram att de som mår dåligt inte är ensamma och få de som är anhöriga att förstå vad som händer i huvudet.

Xandra har tidigare också gjort illustrationer till barnboken "Hugo får en ny kompis", som hennes mamma Malin Matson har skrivit texten till.

– Min förhoppning är att i framtiden kunna leva på författarskapet men det är en tuff bransch och man måste ha en egen författarröst för att kunna slå sig fram.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons