Annons

70-åringen älskar kompisandan i laget

70 år och ishockeyspelare. Anders Nilsson – still going strong.
Växjö • Publicerad 10 november 2018
Foto: Privat

Wexiö Brewers går till helgen in i sin andra raka säsong i seriespel.

En av lirarna får klassas som extremt rutinerad. Forwarden Anders Nilsson, 70, beskrivs på klubbens spelarpresentation som ”Lugn och tung”.

Annons

Troligen är Nilsson Sveriges just nu äldsta utövare i hockeyns seriespel.

– Något måste man ju göra. Det är som hon bloggaren Dagny, hon som är 106 år brukar säga: ”Man får inte gamla till sig”. Det är väldigt skoj det här tycker jag, säger Brewers äldsta spelare.

Anders Nilsson har levt ett spännande liv. Bland annat filmade han dokumentärfilmer åt SVT från Afrika under en period. De senaste åren har han verkat som lektor på universitetet. Men ishockey hade han – innan Brewers – inte spelat organiserat tidigare.

– Jag var handbollsspelare i Växjö BK, som det hette innan Växjö HF, så det är många år sedan som du förstår (HF bildades 1972, reds; anm). Men jag slutade rätt tidigt när jag började jobba på Smålandsposten som fotograf efter skolan. Då fanns det ingen tid för idrott. Sen sprang jag orientering under ett antal år men aldrig ishockey.

Hur kom det sig att du började spela i Brewers?

– När jag flyttade hem till Sverige och Växjö tänkte jag att man kanske skulle börja spela handboll eftersom det är kul med lagsport och inte bara jogga och motionera som folk i allmänhet gör. Men ingen av mina gamla handbollskompisar var pigga på att starta upp något så jag tänkte att jag får börja spela ishockey i stället.

– Jag spelade faktiskt lite i skollaget när jag gick på Katedral men aldrig organiserat tidigare. Nu har jag tränat med Lakejerna några år och det är jätteskoj.

På Katedral gick Nilsson på 1960-talet. När debuten kom för Brewers var det alltså ett halvt sekel som han senast lirade en hockeymatch.

– Det är nog 50 år däremellan, ja. Sen är inte det här unikt det finns de som har varit ännu äldre och hållit på.

Varför är det så roligt att spela?

Annons

– Det är egentligen två saker. Det ena är lagidrottens tjusning. Att man inte bara går ut och springer eller sitter och drar i några snören på ett gym. Man gör någonting tillsammans. Sedan det här gänget. Alla gillar ishockey och det finns en åldersspridning från, jag vågar inte säga exakt hur gammal den yngste är, men några har precis slutat gymnasiet och så är jag i särklass äldst.

– Just det här med att man kan jobba tillsammans och att det inte finns någon prestige alla tycker det är skoj att spela ishockey tillsammans. Sen finns det ju olika kunskapsnivåer. Jag och några till har inte varit aktiva. Några har spelat till U16, J18 eller J20 och en och annan har spelat i ett a-lag. Just att man kan samla över ett sådant brett åldersspann och att alla tycker att det är okej tycker jag är väldigt spännande.

På söndagen hade Brewers seriepremiär i RSHL – Rec Syd Hockey league. Laget föll med 2-3 hemma mot Mörrums veteraner.

Alexander JepsenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons