Annons

Åbyförsvararen avslutar elitsatsningen efter tuffa vintern: ”Ringde läkaren och sa som det var”

Viktor Törner väljer att avsluta bandysatsningen.
32-åringen har inte mått bra, tappat mycket i vikt och ska nu få ordning på kropp och knopp.
– Jag ringde läkaren och berättade som det var, säger han.
Åby • Publicerad 16 juli 2021
Viktor Törner.
Viktor Törner.Foto: LENA GUNNARSSON

Vad det är som har drabbat Åby/Tjureda-försvararen Viktor Törner är inte helt kartlagt. Någon mer elitsatsning på bandyn blir det inte för 32-åringen som efter en tuff tid, där han tappade tio kilo muskler, sätter fokus på att må bra igen.

– Egentligen började nog detta våren 2019. Vi skulle åka på lagresa med VBK (Vetlanda) och veckan innan, en fredag bara small det till. Från ingenstans blev jag sängliggandes i en hel vecka. Jag vet inte om det var utmattning eller vad det var men jag tog mig bara från sängen till soffan under en vecka. Jag hade inte ork för någonting och det började nog då, säger Törner.

Annons

Som med mycket annat har det gått i perioder och Törner fortsatte som vanligt.

– Jag ska inte säga att det var såhär sen första året när jag spelade i Åby. Det var mycket som var tufft, resultatmässigt, då men extremt jobbigt i skallen blev det inte och inte i kroppen heller. Det gick lite upp och ned. Man körde på och situationen var ny. Alla i laget visste att vi stod inför en tuff utmaning och även jag som började pendla men det fungerade bra.

– Redan när försäsongen började sedan efter att vi hade åkt ur elitserien. Jag kände att det var något men man fick köra en hel del själv och det fungerade. I augusti eller september där sen, när man skulle börja pendla igen... jag började känna mig energilös, orkeslös och var trött. Tänkte att ”jag kan inte vara trött på det redan i september”

Det ledde till ett besök hos doktorn och där kom ett, för Törner, chockartat, viktbesked.

– Jag ringde läkaren och berättade som det var. Fick komma in och ta blodprov...sen skulle vi ta de här rutingrejerna men längd och vikt. Jag ställde mig på vågen och hon säger 78,5 kilo.

Törner berättar att hans ”matchvikt” de senaste tio åren pendlat mellan 85-87 kilo.

– Jag bara sa rakt ut: ”vad sa du?”. Och hon menade såklart att det var för lågt.

Han beslöt sig trots allt att spela bandy under vintern som gick.

– Det har varit tufft och en jobbig säsong. Många träningar har jag varit helt slut och ja, förstörd. Då gick vi som lag ändå bra i år, så det har inte varit därför.

Törner berättar att han under vintern klev ut på isen för träning, för att sedan kolla på klockan och räkna ned till den dagen var över.

Annons

– Stundtals tog jag mig knappt fram och jag var helt utpumpad redan från start.

Du var bortplockad några matcher, det känns ganska klart att det var på grund av detta?

– På sätt och vis. Dels var jag orkeslös och dels gick det ut över mitt humör. Vad ska man säga? Det var egentligen något mellan mig och ”Sigge” (Sergej In-Fa-Lin, Åbys tränare). När det inte gick som jag ville blev humöret dåligt och ibland visade jag nog det för mycket och ”Sigge” tyckte inte det var bra och då fick jag stå över.

Berättade du inte för ”Sigge” och Sören (Johansson, Team Manager) hur det låg till?

– Efter ett tag gjorde jag det. Jag trodde att det skulle vända men när det inte gjorde det så berättade jag. ”Sigge” undrade också för han kände inte igen mig, i hur jag betedde mig och att jag var nere hela tiden. När jag berättade förstod han och då var allt lugnt och han undrade om de kunde göra något och allting så.

Och läkarna, vad säger de?

– Jag har lämnat många blodprover, vet inte hur många liter jag har lämnat in. Gjort ultraljud, skiktröntgen och magnetkameraundersökning... snart ska jag prata med någon och gå igenom allting för man förstår inte riktigt när de skriver på sitt språk i breven som de har skickat.

– Blodtrycket har varit upp och ned och blodvärdet lite dåligt. För något år sedan när jag kollade det låg det på 155 och nu var det nere under 120. De har sagt att min kropp bryter ned de röda blodkropparna snabbare än vad den bygger upp, det kan hänga lite på det med tröttheten. Annars har jag inte fått något rakt svar på vad detta beror på.

Beskedet som Viktor Törner har fått är att det inte ska handla om någon allvarlig sjukdom.

– Men man undrar ju vad tjyven det kan vara. Nu vägde jag mig förra veckan. 75.5 kilo, det är tio kilo under vad jag brukar väga. Jag har inte ändrat några kostvanor och egentligen gjort och ätit på samma sätt i tio år. Frukost innan jobbet, frukost på jobbet, mellanmål, lunch, mellanmål, något innan träningen, något snabbt direkt efter och sedan något hemma på kvällen.

Annons

– Får jag tro och sätta fingret på något så tror jag att det är stressrelaterat och att det har ”fuckat up” kroppen. De senaste två åren här har jag pendlat från Vetlanda till Åby och stuckit från jobbet vid 13 för att åka ned dit vid 14. Man har samtidigt velat göra bra saker på jobbet, mot chefer och arbetskollegor vilket har gett en press för att man ska göra det på kortare tid. Man har åkt vid 14 och kommit hem typ vid 20 och det har blivit för mycket.

Fortsatt spel med Åby/Tjureda är uteslutet. Elitsatsningen som har pågått sedan tonåren likaså. Kanske även bandyspelandet. Brasklappen är om Törner hoppar med och lirar med Vetlandaklubben Skirö, som spelar i ettan.

– Skulle jag få riktigt sug efter det framåt hösten så kanske jag tränar med dem något pass och spelar någon match om man får det men annars blir det inget.

Vad känner du över det?

– Jag har hållit på med detta sedan jag var 16 år och vet hur allting fungerar. Jag tycker fortfarande att bandy är skitkul med matcherna och gemenskapen och allting sådant men jag känner att det inte är värt det på det sättet.

– Framförallt för att jag har varit så trött i kropp och skalle. När säsongen tog slut kände jag att jag var klar och när beslutet var taget kändes det skönt och avkopplande.

Törner debuterade i elitserien för Vetlanda BK säsongen 2007/2008 och var sedan en del av laget fram till övergången till Åby inför 2019/2020. 32-åringen nådde även spel med det svenska U23-landslaget.

Fotnot: Detta reportage publicerades i veckans Växjöbladet/Kronobergaren.

Alexander JepsenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons