Annons

Alla vill slå en finalist

En krönika av Daniel Rydström
Publicerad 24 september 2017
Foto: Smålandsposten
Foto: Smålandsposten

På fyra säsonger har Växjö Vipers gått från nykomling till SM-finalist i SSL. Det är en fantasisk resa och klubben har lyckats väl med sina vägval. Målet är att förvandla talanger till stjärnor och just nu är väldigt många på god väg.

I den senaste landslagstruppen hade nye förbundskaptenen Mikael Hill med tre spelare från Växjö Vipers. André Andersson, Ludwig Persson och Markus Jonsson kan dock få sällskap av fler under säsongen. Niklas Ramirez lär få visa upp sig och i det nya utvecklingslaget finns ett gäng med spännande spelare.

Annons

Vårens finallag är nästan intakt när en ny säsong inleds. Valdemar Ahlroth är förstås ett tungt tapp, men det är bredden som är toppen även i höstens bygge. Här finns landslagsstjärnor, men ingen förvånas om Oliver Johansson, Felix Göthberg eller Linus Pettersson kliver fram som matchhjältar.

Kasper Hydén är mest meriterad av sommarens nyförvärv. Han kommer till Växjö Vipers för att göra en nystart på en något slumrande karriär. SSL-erfarenhet har också Ted Nivestam. Han är också en mycket användbar spelare som kan spela både back och forward.

Men mest intressant är ändå att se om utvecklingen fortsätter i rätt riktning för spelare som Ludwig Persson, Karljohan Ahlroth och Magnus Jansson. När en spelare lyckas utvecklas snabbt i rätt riktning kommer Växjö Vipers att locka fler blivande storstjärnor. Likheterna med grannen Växjö Lakers är stora och för oss som följer lagen från sidan är det svårt att tänka sig något roligare än att följa framtidens stjärnor.

För utveckling av grupp och individer krävs också ledare i gruppen. Växjö Vipers har flera riktigt starka sådana i kaptenen Filip Kjellsson, trotjänaren Johan Roos och VM-spelarna Eero Kosonen och Manuel Engel. På pappret är säsongens trupp lika start som förra säsongens och då finns det få anledningar att sikta på något sämre än förra året.

Den stora utmaningen för Växjö Vipers blir att hantera vardagen som ett topplag i SSL-tabellen. Det är en roll man aldrig tidigare spelat inför en säsong. När tränarna tippade serien i samband med upptaktsträffen placerades Växjö Vipers som fyra i den sammanlagda tabellen. Klubbens tränare Niklas Nordén vill skruva ned förväntningarna något och hade laget som sexa i sin tabell. Jag är dock ganska övertygad om att Växjö Vipers blir ett topplag om färska landslagsspelare fortsätter utvecklas. Och det finns faktiskt väldigt lite som talar emot att så skulle bli fallet.

Daniel Rydström

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons