Annons

Amerikanskt fotbollsbesök till en stor turnering i Växjö

Idag onsdag välkomnar Växjö 60 stycken amerikanska killar och tjejer samt föräldrar och ledare från vänorten Duluth. Ungdomarna ska delta i Sister City Soccer Cup på Arenastaden 29-30 juni.
– Fast innan dess blir det en mängd aktiviteter. Bland annat svenskt midsommarfirande med dans runt stången, eller Frog Dance som amerikanarna kallar det, berättar Stefan Johansson, ordförande för Sister City Soccer Cup.
Växjö • Publicerad 22 juni 2019
Foto: David Färdigh

Den 20 juni möts Sverige och USA i Fotbolls-VM i Frankrike. Men även i Växjö gör Sverige och USA upp på fotbollsplanen inom kort. Den 29 och 30 juni arrangeras nämligen Sister City Soccer Cup på Arenastaden. Svenska och amerikanska lag i åldrarna 15 och 16 år spelar fotbollsturnering på Myresjöhus Arena och Värendsvallen.

– Det vinnande laget får höja bucklan, berättar Stefan Johansson som är huvudansvarig för evenemanget.

Annons

Duluth ligger i delstaten Minnesota och har varit vänort till Växjö sedan 1987. Fotbollsturneringen Sister City Soccer Cup är numera en etablerad del av utbytet mellan städerna.

– Det här är 22 året i ordningen som turneringen anordnas. Duluth och Växjö turas om att vara värdar vartannat år.

Denna gång är Växjö värdstad. Idag onsdag anländer 60 ungdomar samt föräldrar och ledare för en två veckor lång vistelse i Småland.

– Ungdomarna kommer bo i värdfamiljer medan föräldrar och ledare är inkvarterade på hotell.

Ett viktigt syfte med evenemanget är att skapa kontakter mellan ungdomarna från respektive länder. Förutom själva fotbollsturneringen blir det gemensamma aktiviteter som exempelvis glasblåsning i Kosta, båttur med Ångaren Thor, guidad tur i Utvandrarnas Hus och en heldag på Liseberg. Dessutom får amerikanarna uppleva äkta svenskt midsommarfirande.

– På Midsommarafton firar de med sina värdfamiljer och på Midsommardagen samlas vi alla i Braås hembygdsgård och dansar runt midsommarstången, eller som amerikanarna brukar kalla det, The Frog Dance!

Många ungdomar som träffas på Sister City Soccer Cup håller kontakten efteråt och det leder ofta till långvarig vänskap.

– Resan i sig är en stor upplevelse, men både föräldrar och ungdomarna får dessutom många nya kontakter.

Stefan var med i Duluth förra sommaren och kan berätta att det ibland kan uppstå kulturkrockar. Amerikanarnas frukostvanor kan till exempel upplevas som en smula bisarra.

– Att äta ostbågar till frukost är ju inget vi är vana vid i Sverige. Överlag äter amerikanarna mycket söt mat, ofta i engångsförpackningar. Men de har samtidigt väldigt många bra egenskaper. De är otroligt gästfria och välkomnande, och dessutom ser de alltid möjligheter. Positivt tänkande är en amerikansk specialitet.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons