Annons

”Bobban” är årets eldsjäl – prisas efter 45 år i ishockeyn

Han har tränat tusentals barn och ungdomar i ishockey. Nu har Mikael ”Bobban” Frisk utsetts till Årets eldsjäl i Kronobergs län.
– För mig är den största drivkraften barnens glädje, säger han.
Växjö • Publicerad 22 januari 2024
Mikael ”Bobban” Frisk, Kronobergs eldsjäl 2023, hyllades i Vida Arena i samband med Växjö Lakers match mot Modo under torsdagskvällen.
Mikael ”Bobban” Frisk, Kronobergs eldsjäl 2023, hyllades i Vida Arena i samband med Växjö Lakers match mot Modo under torsdagskvällen.Foto: JONAS LJUNGDAHL

I fjol instiftade P4 Kronoberg ett nytt pris, Kronobergs eldsjäl, som är ett pris där kronobergarna har fått nominera någon de tycker har engagerat sig och gjort skillnad för bygden. I veckan presenterades 2023 års vinnare och det är Växjö Lakers Mikael ”Bobban” Frisk.

– Det är oerhört hedrande och smickrande. Jag är stolt och glad. Något har man gjort bra genom åren för att förtjäna det här, säger 64-åringen.

Annons

Vad tänkte du när du hörde ditt namn?

– Jag tänkte på alla de tusen och åter tusen i detta avlånga land som är volontärer och frivilliga i föreningarna och organisationerna. Utan alla, och vi är ett utdöende släkte, skulle mycket av verksamheten stanna.

Han har varit ledare i hockeyn i Växjö sedan 1979 och under dessa 45 år hunnit träna tusentals barn, däribland Calle Rosén som numera spelar i Nordamerika. Sedan tretton år tillbaka är ”Bobban” en av de ansvariga för Lakers Hockey Stars, som är en barn- och ungdomssatsning i Växjö Lakers som går ut på att fler barn ska få prova på ishockey.

– För mig är den största drivkraften barnens glädje och att se att de tycker att det är kul. Jag skulle kunna skriva en bok om alla kommentarer jag hört och fått från barnen genom åren.

Varför tror du att du får den här utmärkelsen?

– Min mamma sa till mig när jag var lite: Var den du är för alla andra är upptagna. Det har jag alltid levt efter. Jag går ner på småknattarnas nivå och gör så att de tycker att det är kul och stimulerande för dem. Glädjen är det viktigaste och har barnen roligt så har vi ledare också kul. Det spelar ingen roll hur man ser ut eller kommer ifrån, alla är lika.

”Bobban” är också en av de ansvariga för Lakers satsning på tjejhockey där elever på kommunens skolor har bjudits in att få komma till ishallen och testa på hockey.

– Jag kommer att köra vidare med det här. Så länge Växjö Lakers vill och jag får ha hälsan med mig så kommer jag fortsätta.

Mikael "Bobban" Frisk är Årets eldsjäl i Kronoberg. Här står han med landshövding Maria Arnholm efter prisutdelningen på residenset.
Mikael "Bobban" Frisk är Årets eldsjäl i Kronoberg. Här står han med landshövding Maria Arnholm efter prisutdelningen på residenset.Foto: Privat

Enligt P4 Kronoberg kom det in nästan 100 nomineringar till årets pris och fem finalister valdes ut. Det var Mikael ”Bobban” Frisk, Malte Grann och Jennie Hedrén Hasselros från Växjö, Monika Lindström från Ljungby och Erik Koskela från Strömsnäsbruk som på olika sätt har gjort ett avtryck. Kronobergarna har sedan dess kunnat rösta på vem de anser borde vinna priset och vinnaren blev Mikael ”Bobban” Frisk.

”Under många år har han engagerat sig för att ge ungdomar en meningsfull fritid. Ett pärlband av ungdomar kan vittna om vad han betytt för dem. Kronobergs eldsjäl 2023 är Mikael ”Bobban” Frisk, ungdomsledare i Växjö Lakers som i många år sett till att ungdomar fått möjligheten att prova på hockey”, står det i motiveringen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons