Annons

Bringes betydelse svår att överdriva

Åby/Tjureda chockar Bandysverige.
Målkungen Filip Bringe ligger bakom det mesta.
Nästa säsong får han av allt att döma en ny chans i elitserien – med eller utan moderklubben.
Åby • Publicerad 25 januari 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Filip Sjöfors

Filip Bringe var som junior en av landets mest lovande anfallare. Målen fullständigt rasade in för Vetlanda BK:s P18- och P20-lag.

Som 15-åring debuterade Bringe för VBK i elitserien säsongen 2011/2012, år 2013 blev han utsedd till Årets pojkspelare i svensk bandy, 2016 var han en stor del i det svenska landslag som vann U21 VM och två gånger har anfallaren vunnit SM-guld, 2013 för VBK:s P18-lag och 2015 med P20.

Annons

Trots de framgångsrika säsongerna som junior hade Bringe svårt att på allvar ta plats i elitserien.

Inhoppen blev sporadiska och något plats i Vetlandas startelva tog han aldrig permanent.

Inför säsongen 2017/2018 valde han, till moderklubbens stora förtjusning, att vända hem till Åby/Tjureda. Då var klubben nykomling i allsvenskan. Nu, år två, gör laget stor succé och leder den näst högsta serien med tre poäng när fem matcher återstår. En smått sagolik revansch för Filip Bringe är inom räckhåll.

– Klart att det skulle vara en revansch eller vad man ska säga. Det har gått extremt bra för hela laget och det har flutit på för mig med, jag vet faktiskt inte vad jag ska säga, säger Filip Bringe.

Att sätta in Bringes betydelse för Åby/Tjuredas sagolika säsong är inte svår att bevisa i statistik. Laget har producerat 85 mål – 41 av dem har Filip Bringe tillverkat, då har han dessutom nio assist på kontot.

– Det är min roll och mitt ansvar som forward. Vi har våra roller och som forward ska man göra mål. Backarna gör sitt jobb och målvakten och mittfältarna, det handlar om hela laget men det är klart det är kul att göra mål.

Ni är fem matcher i från en sensation.

– Det är sjukt häftigt. Det var väl ingen som trodde på det här. Hela Bandysverige är väl chockat.

Hur går snacket i laget?

– Vi försöker att tona ned det. Vi försöker att vara ödmjuka inför varje match. Vi åkte på stordäng med 11-2 mot Ljusdal så vi ser att det fortfarande kan hända saker. Det är fem matcher kvar och tio poäng att spela om så vi har en bit kvar.

Annons

Bringes framfart på Åbybanan har naturligtvis inte gått obemärkt förbi. Målkungens kontrakt med moderklubben går ut efter säsongen och om Åby missar uppflyttning kan Bringe ändå återvända till elitserien.

– Ja, det finns klubbar som har hört av sig. Men det är inget som jag tar nu. Jag tar denna säsong och så får vi se vad som händer efter det. Jag lägger fokus här nu så inte slutet av denna säsong blir lidande.

På lördagen tar Åby/Tjureda emot Gripen. Högst troligt återfinns Bringe, som leder allsvenskans skytteliga, i målprotokollet då.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons