Annons

De vill få Växjöborna att testa på att köra trav

Fler borde upptäcka glädjen att köra trav. Det menar Tingsrydtravet som satsar på travskola för nybörjare. Deltagare i alla åldrar från sju år och uppåt är välkomna att testa på livet i sulkyn. Förhoppningen är bland annat att kunna locka hästintresserade Växjöbor.
– Att sitta där och känna kraften i hästen är en riktig adrenalinkick, säger Sven-Åke Gustafsson, Katrin Hjalmarsson och Mats Nilsson.
Tingsryd • Publicerad 22 juni 2019
"Vi hoppas kunna locka fler Växjöbor att testa på att köra trav" säger Sven-Åke Gustafsson, Cathrin Hjalmarsson och Mats Nilsson.
"Vi hoppas kunna locka fler Växjöbor att testa på att köra trav" säger Sven-Åke Gustafsson, Cathrin Hjalmarsson och Mats Nilsson.Foto: David Färdigh

I Tingsryd finns norra Europas enda milebana för trav och här anordnas regelbundet tävlingar, exempelvis V5-lopp. Att följa tävlingarna på plats och spela på loppen är något av ett folknöje för många hästentusiaster, men Tingsrydtravet har även ambitionen att sprida travintresset till nya grupper och få fler att börja med hästsport. För tredje året i rad anordnar därför klubben en travskola för nybörjare.

– I fjol hade vi 50 deltagare. I år siktar vi på 70, berättar verksamhetsansvarige Katrin Hjalmarsson.

Annons

Kurserna kräver inga förkunskaper och är öppna för alla åldrar från sju år och uppåt.

– Vi har allt från barn till pensionärer på kurserna, säger Sven-Åke Gustafsson och Mats Nilsson, ordförande respektive kassör för Tingsrydtravet.

Nybörjarna får lära sig både att träna, köra och sköta travhästar. Det handlar både om Shetland, russ och stora hästar. Tillströmningen från närområdet i Tingsryd och Blekinge har varit stor, men däremot har klubben ännu inte fått något riktigt genomslag i Växjöområdet.

– Nej, Växjö är fortfarande en vit fläck på kartan för oss. Men vi är övertygade om att det finns många Växjöbor som är intresserade av hästsport och som gärna skulle vilja testa på att köra trav.

För att det är en speciell upplevelse att köra en travhäst intygas av både Katrin, Sven-Åke och Mats.

– Att sitta i sulkyn och känna kraften när hästen drar iväg innebär en riktig adrenalinkick!

Hur fort springer en travhäst?

– I ett travlopp kan de komma upp i hastigheter mellan 45 och 50 kilometer i timmen.

Sådana farter gäller förstås inte på nybörjarkurserna och där sitter dessutom alltid en tränare med bakom i sulkyn och kan styra hästen om något skulle hända. Förutom själva körningen är samspelet mellan människa och häst viktigt.

– Att sköta om och få kontakt med en häst är väldigt givande, konstaterar Katrin.

Annons

Tingsrydtravets nybörjarkurser kommer äga rum 13 och 14 augusti. Sven-Åke ser en stor potential i utbildningsverksamheten.

– Har man väl börjat med trav så är man ofta fast! Många av våra tidigare deltagare har gått vidare och skaffat sig licens. Exempelvis har vi ett gäng som nu tävlar i ponnytrav.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons