Den första av tre premiärer för Åby/Tjureda

Filip Bringe
Filip Bringe
Foto:Filip Sjöfors

Premiärer kommer att avlösa varandra under hösten. Den här veckan väntar World Cup för bandylaget från Åby och Tjureda.

Elitserien väntar och är självklart den stora grejen för Åby/Tjureda den här vintern. Redan på torsdag får nykomlingen en försmak på vad som komma skall – och kanske lite mer än så.

Åby/Tjureda kommer den här veckan att spela storturneringen World Cup i Sandviken.

Världens bästa klubblag möts och kronobergarna har lottats in i en grupp med Edsbyn, Bollnäs och ryska Uralski Trubnik.

Givetvis en tuff uppgift för Åby/Tjureda.

– Så är det. Samtidigt är alla grupper tuffa. Vi ska möta Edsbyn och Bollnäs i serien, så det blir kul att se hur alla är. Bra för oss att få mäta oss med topplag, säger målfarlige Filip Bringe.

Åby/Tjureda fick till slut en inbjudan till turneringen, vilket gör att samtliga elitserielag är med i år.

– En häftig grej för oss. Den här chansen kanske vi inte får så många gånger. Det är många i vårt lag som inte har spelat den och bra för oss att få tävlingsmatcher.

Edsbyn ses som en av utmanarna till Villa/Lidköping i kampen om SM-guldet. Bollnäs som ett givet slutspelslag i elitserien, men ryssarna då, vad vet Filip Bringe och Åby/Tjureda om dem?

– Just nu vet jag inte så mycket om dem. ”Sigge” (Sergej In-Fa-Lin, tränare Å/T) har nog scoutat dem i helgen och han brukar ha rätt bra koll.

Ryssarna blir roligast att möta?

– Så är det, ryssarna kör mer rakt spel, eller det brukar vara så, och då brukar det bli roliga matcher.

Åby/Tjureda har hittills spelat fyra träningsmatcher där laget har förlorat mot Vänersborg, Frillesås och Motala. De har även spelat 3-3 mot Vetlanda BK.

– Det är mycket nytt, går fortare och så har vi några som är nya och har laborerat lite. Senast mot VBK kändes det bra och som att vi har börjat hitta in i det lite mer.

– Försäsongen är lite mer att hitta ett spel där vi ska känna oss trygga i. Nu lägger vi inte så mycket kraft på resultaten utan mer på innehållet, hur vi lägger upp matcherna och ta med oss de grejer som är bra.

Än så länge har laget dessutom fått träna i Vetlanda. Bygget av arenan fortlöper och ska enligt planeringen vara klar senast till hemmapremiären mot Frillesås.

– Vi har ändå fått träna fyra gånger i veckan i Vetlanda så vi har bra med istider. Det enda som är, är att det är sena tider men det är sådant vi får ta.

– Det viktigaste är att vi får vara mycket på is. Hallen går bra och förhoppningen är att komma in där några veckor innan serien drar i gång.

Övriga grupper i World Cup ser ut enligt följande.

Grupp A: Villa/Lidköping, Baikal Energy, Vetlanda, Vodnik. B: Dynamo Moskva, Hammarby, Broberg Söderhamn, AIK. C: Västerås, Jenisej, Vänersborg, Veiterä. D: Nefyanik, Sandviken, Motala, Frillesås.

Åby ställs på torsdag mot Trubnik, på fredag väntar Bollnäs och på lördag Edsbyn. De fem gruppsegrarna går vidare samt de tre bästa tvåorna.