Annons

Duon från Växjö invalda i Hall of Fame

Växjö • Publicerad 24 januari 2023
Tom Englén och Figge Peterson (nu Emanuelsson) har valt in i volleybollens Hall of Fame.
Tom Englén och Figge Peterson (nu Emanuelsson) har valt in i volleybollens Hall of Fame.Foto: Pressbild

Svensk volleyboll har instiftat Hall of Fame och de tolv första atleterna har valts ut. Två av dessa är Tom Englén och Fredrik ”Figge” Emanuelsson (tidigare Petersson) från Växjö som började spelade i Gårdsby IK och sedan hamnade i Uppsala Volley.

De blev också det första svenska paret att satsa internationellt på beachvolley och fick representera Sverige i OS i Atlanta 1996, vilket var den första gången som beachvolley fanns med på det olympiska programmet.

Annons

– När det stod klart att beachvolley skulle debutera på OS-programmet i Atlanta 1996 beslöt vi oss för att satsa allt vi orkade, ägde och hade för att ta oss dit. Vi lyckades kvalificera oss och fick vara med om en makalös debut för sporten. Inmarschen på OS-stadion gav gåshud, säger Tom Englén.

Det blev en 17:e plats i USA och året efter slutade de femma på EM.

Figge spelade 41 World Tour-tävlingar medan Tom Englén, som fortsatte spela internationellt några år efter att Figge slutat, spelade 52 World Tour-tävlingar.

Figge Peterson vid SM 1995.
Figge Peterson vid SM 1995.Foto: Pressbild
Tom Englén vid SM 1995.
Tom Englén vid SM 1995.Foto: Pressbild
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons