Annons

Fotboll för hjälp i flyktingkrisen

Publicerad 23 april 2016
Martin Gustavsson, Timmy Ingvarsson, Christoffer Josefsson och Teo Vik anordnar fotbollscup i Hovshaga sporthall. Alla intäkter går till ensamkommande flyktingbarn. Foto: Privat
Martin Gustavsson, Timmy Ingvarsson, Christoffer Josefsson och Teo Vik anordnar fotbollscup i Hovshaga sporthall. Alla intäkter går till ensamkommande flyktingbarn. Foto: Privat

På lördag klockan nio anordnas en annorlunda fotbollsturnering i Hovshagas sporthall.

80 deltagare uppdelat på tio lag där de flesta är representanter från olika Växjöföretag ska mötas i en turnering där alla intäkter går till ensamkommande flyktingbarn.

Annons

– Det är rätt mycket äldre gubbar, säger Christoffer Josefsson, en av hjärnorna bakom eventet.

Tillsammans med klasskompisarna Martin Gustavsson, Timmy Ingvarsson och Teo Vik från Katedralskolans ekonomiprogram driver de UF-företaget EcoFair. Affärsidén är att sälja choklad till andra företag som i sin tur kan ge det som giveaways till sina kunder eller leverantörer. Från chokladförsäljningen går 50 procent av intäkterna också till ensamkommande flyktingbarn.

– Nu är vi i slutet av terminen och turneringen blir som finalen på allt vi gjort, säger Christoffer Josefsson.

När killarna startade företaget i höstas rådde det en flyktingkris i Europa. Hundratusentals människor flydde för sina liv och de människorna ville killarna på något sätt hjälpa.

– Vi blev rörda av det som hände i världen och det var därför som vi valde att hjälpa just ensamkommande flyktingbarn. De behöver vår hjälp, många lever under hemska förhållanden. Hela världen måste bli bättre på det här. Det ska inte var grupperingar i samhället som det är nu, säger Christoffer Josefsson.

I julas köpte killarna julklappar till barnen som bor på HVB hemmet Butapalats i Växjö. Då handlade det om gåvor för mindre summor. Nu hoppas de på att få in mellan tio till 15 tusen kronor från fotbollscupen.

– Vi hoppas att turneringen kommer ge mer pengar. Istället för att hantera allt själva kommer vi gå genom Röda Korset, säger Christoffer Josefsson.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons