Annons

Peter Wibrån: Han får första femman i Smålandspostens poängliga

Smålandspostens fotbollsexpert Peter Wibrån betygsätter topp fem efter alla Östermatcher.
Peter Wibrån
Växjö • Publicerad 2 april 2024
Peter Wibrån
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Östers målvakt Robin Wallinder under fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Degerfors.
Östers målvakt Robin Wallinder under fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Degerfors.Foto: JONAS LJUNGDAHL

För några månader sedan var jag i förrådet och rotade lite. Jag hittade några gamla urklippsböcker med sparade artiklar. I boken från 1990 fanns det artiklar från matcher där SMP delade ut poäng till de bästa spelarna i varje match. Det kände jag direkt kanske skulle kunna vara något som man kunde ”damma” av igen. Efter lite konsultation med chefen Daniel Rydström så kommer jag nu att sätta poäng på de fem bästa Österspelarna i varje match. Jag kommer dela ut poäng efter skalan 5-4-3-2-1 till de fem bästa spelarna. Efter säsongens 30 matcher kommer den som fått flest poäng bli Östers Smålandspostens spelare 2024. Jag tyckte själv som spelare att det var en kul grej och hoppas att det ska uppskattas av dagens spelare.

5 poäng

Robin Wallinder

Äntligen har Öster en målvakt som tar det han ska plus lite till. Han har övertygat under försäsongen och så även ikväll. Han fick redan från start mycket att göra, redan efter 8 minuter hade han gjort två bra räddningar och räddade kvar Öster i matchen. Degerfors mål kunde han inte göra något åt, gjorde ytterligare ett par bra räddningar innan paus. Han hade inte lika mycket att göra i andra halvlek men frilägesräddningen efter 56 minuter höll kvar Öster i matchen och gav laget chansen till att rädda en poäng.

Östers Mattis Adolfsson och Degerfors Abdelkarim Mammar Chaouche under fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Degerfors.
Östers Mattis Adolfsson och Degerfors Abdelkarim Mammar Chaouche under fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Degerfors.Foto: JONAS LJUNGDAHL

4 poäng

Mattis Adolfsson

Annons

Hans utlåning under förra året till AFC har verkligen gett resultat. Han har också imponerat på försäsongen och han var ikväll en av Öster bästa spelare. Stark i duellspelet, tog bort det mesta med huvudet av de fasta situationerna som Degerfors skapade. Trygg med bollen och hittade både bollar som skar genom Degerfors lagdelar och bra adress på sina crossbollar. En stark insats av Mattis.

Östers Lukas Bergquist under fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Degerfors.
Östers Lukas Bergquist under fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Degerfors.Foto: JONAS LJUNGDAHL

3 poäng

Lukas Bergqvist

Han fortsätter att regera på sin vänsterbacksposition. Han släpper ingen förbi sig och är hela tiden på språng framåt. Han skapar ett läge i första halvlek när han själv tar sig fram och avslutar med ett skott på mål. Han har också ett antal fina inlägg som borde förvaltats bättre. Han har vuxit ut till en nyckelspelare.

2 poäng

Ivan Kricak

Tillsammans med Mattis bildar han ett av Superettans bästa mittbackspar. Han löser ett antal svåra situationer på ett så lugnt och säkert sätt. Det känns som handels tiden har koll på läget och det ger laget en trygghet.

1 poäng

Albin Mörfelt

Räddar men en poäng i 93:e minuten så är man värd en poäng. Kom in med energi och visade att han vill starta nästa match.

Hyllningen

Månz Bergs avtackning var kul att se. East Fronts banderoll på Månz tog nästan upp hela södra stå. Jag kommer ihåg när Månz kom upp till A-truppen, stenhård som granit i kroppen, snabb och backade aldrig för en duell. Han har haft en grym karriär och 309 matcher i Öster är starka siffror. Nu blir det spel i Kosta och att försöka bidra till att de klättrar i seriesystemet. Kanske blir det spel i elitfotbollen för Kosta istället för Månz.

Stämningen

Trots att inte Öster nådde upp till sin bästa nivå ikväll, speciellt inte i första halvlek så höll East Front hög klass hela matchen. Ett i stort sett fullsatt Södra stå skapade en grym stämning. De höll igång konstant i över 90 minuter och gav Öster kraften till att fixa en poäng. Det är det man kalla den tolfte spelaren!

Annons
Annons
Annons
Annons