Annons

Isak är Växjös nya friidrottsstjärna

Det går undan när Isak Hughes ställer sig på löparbanan. IFK Växjös stora framtidslöfte på 100 meter är Sveriges snabbaste 17-åring genom tiderna och i sommar jagar han Peter Karlssons gamla svenska seniorrekord på 10.18.
– På längre sikt är drömmen att ta en medalj på OS i Los Angeles 2028.
Växjö • Publicerad 17 mars 2023
Växjös nya friidrottsstjärna. 100-meterslöparen Isak Hughes är Sveriges snabbaste 17-åring genom tiderna. Drömmen på lång sikt är att ta OS-medalj, berättar farttalangen.
Växjös nya friidrottsstjärna. 100-meterslöparen Isak Hughes är Sveriges snabbaste 17-åring genom tiderna. Drömmen på lång sikt är att ta OS-medalj, berättar farttalangen.Foto: PETER HOLGERSSON

I mitten av februari var det tänkt att Isak Hughes skulle debutera som senior i friidrottslandslaget i samband med Nordenkampen, men en rejäl förkylning satte krokben för IFK Växjös fartfantom. Däremot kunde han vara med i Friidrotts-SM inomhus i Malmö helgen efter.

– Tyvärr var jag inte 100 procent återställd och kände mig småkrasslig innan tävlingen.

Annons

Ändå kom du fyra på 60 meter?

– Ja, men om jag varit fullt frisk och kunnat träna som vanligt innan hade jag nog tagit silvermedaljen. Fast med tanke på förutsättningarna är jag ändå nöjd med fjärdeplatsen.

Nu blev det ändå en viss revansch helgen därpå när han sprang hem juniorguldet.

– Det var skönt att avsluta inomhussäsongen som vinnare.

Isak började sin idrottskarriär som fotbolls- och innebandyspelare. I båda sporterna utmärkte han sig genom att vara snabbast på plan. Någon föreslog att Isak skulle testa på friidrott och det visade sig snabbt att han hade förutsättningar att prestera kanonresultat på löparbanorna.

– Jag började med friidrott för fyra år sedan och sedan två och ett halvt år tillbaka är det bara löpning som gäller.

Sedan dess har Isak radat upp framgångar. Ifjol skapade han rubriker när han tog silver på 100 meter på UEM i Jerusalem. Med tiden 10,36 blev han dessutom den snabbaste 17-åringen någonsin i Sverige. Snart väntar snart en ny utomhussäsong. Men först stundar en uppbyggnadsfas med intensiv träning.

– Jag kommer att köra sex pass i veckan.

Förutom fysisk styrka, reaktionsförmåga och acceleration så handlar 100 meter också om mental styrka. Psykningar före loppen förekommer, särskilt på internationell nivå.

– Jag märkte det på UEM förra sommaren. I tältet före loppet stod de brittiska löparna och stirrade i ögonen på motståndarna. Men jag kände mig trygg och lät mig inte påverkas.

Annons

Hur förbereder du dig inför ett 100-meterslopp?

– Under tävlingarna försöker jag sova mellan heaten och finalloppen. När loppet närmar sig börjar jag pumpa igång adrenalinet och göra kroppen redo. Sekunderna innan startskottet är det helt tomt i skallen. Då är det 100 procent koncentration som gäller.

I sommar blir det bland annat Junior-SM, Senior-SM och Junior-EM. Förutom ädla medaljer är målsättningen att putsa det personliga rekordet.

– Först vill jag slå U20-rekordet på 10.22. Sedan siktar jag på det svenska rekordet som är på 10.18.

Peter Karlssons tid är från 1996. Att slå det gamla rekordet känns extra motiverande?

– Ja, jag pratade med Peter nyligen och han sa att det är hög tid att någon slår rekordet nu.

Vad har du för framtidsdrömmar på ännu längre sikt?

– Mitt mål är att delta i OS och att ta OS-medalj. Drömmen är att stå på pallen i Los Angeles 2028!

Fakta

Isak Hughes

Aktuell: Stort framtidslöfte på 100 meter. Har ett personligt rekord på 10.36.

Ålder: 17 år.

Klubb: IFK Växjö.

Meriter: Silver på UEM. Tog nyligen guld på Junior-SM inomhus och kom fyra på SM.

60 meter kontra 100 meter: Jag föredrar 100 meter. På 60 meter har jag inte lika mycket erfarenhet. På en sådan kort sträcka är det extremt små marginaler. Allt avgörs på sex sekunder. Ett litet misstag kan förstöra allt.

Målsättning inför säsongen 2023: Att slå U20-rekordet på 10.22.

Framtidsdröm: Att ta OS-medalj. Vill gärna stå på pallen i Los Angeles 2028.

Tjusningen med att springa och tävla på 100 meter: Det är så otroligt komplext. På några få sekunder avgörs allt. Så mycket måste stämma samtidigt. Men när allt funkar är det underbart.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons