Annons

Jepsen: Utgår från att vi snart ser Hannes i spel – eller stoppar stoltheten?

Tingsryd • Publicerad 18 januari 2019
Alexander Jepsen.
Alexander Jepsen.Foto: Filip Sjöfors

Hannes Johansson kommer att spela för Karlskrona HK nästa säsong.

Det är olyckligt för både huvudpersonen och Tingsryds AIF att övergången redan är officiell. Samtidigt är det just det – att den har nått ut. Vilka andra TAIF-spelare är redan nu klara för nya klubbar till hockeyåret 2019/2020? Jag frågar inte om, utan vilka.

Annons

Det är så branschen fungerar. Det vet alla.

Tingsryds AIF:s avgående klubb- och sportchef Tomas Bergstrand dementerade på fredagsmorgonen att klubben har stängt av Hannes Johansson från spel med sin moderklubb under resten av säsongen, vilket uppgifter säger.

Jag känner ingen anledning till att misstro Bergstrand. Han känns inte som en människa som ljuger.

Däremot tror jag att både han och de andra styrande tycker att det är ganska skönt att Johansson har gått skadad, så att de inte har behövt ta ett beslut än.

Än så länge kan de hävda att han ligger efter, inte är i matchform eller faktiskt inte platsar av just de två tidigare anledningarna.

Men det håller inte hur länge som helst. Snart är Johansson i fullt slag. Då ska ett beslut tas. Tillåta honom spela eller straffa honom för att han redan gjort klart med, i dagsläget, värste rivalen Karlskrona HK.

Tingsryds AIF är i mångt och mycket supportrarnas klubb. Stolthet, hjärta och tradition är ledorden som genomsyrar hela verksamheten.

Tingsryds AIF är en klubb där framförallt stolthet är viktigt.

Nu har en spelare gjort en ”förbjuden övergång” till Karlskrona HK, nutidens värste rival.

Det svider något oerhört i de grönvita. Att Hannes Johansson dessutom kommer från byn. Det kan nästan inte bli värre.

Annons

Och jag kan köpa känslorna. Det är sunt.

Men det är ändå här det gäller att se saker klart.

När Hannes Johansson är helt återställd och spelklar ska ett beslut tas. Ledningen har tryck på sig från många supportrar. Det har väl knappast undgått någon i sociala medier att inställningen är: ”Han ska inte spela”.

Jag kan köpa det som en första reaktion.

Sen när besvikelsen och frustrationen har lagt sig bör en naturlig fråga vara: vad är viktigast? Stoltheten eller platsen i allsvenskan?

Hannes Johansson är inte så pass bra att han på egen hand gör skillnad och avgör om TAIF spelar allsvenskt eller hockeyettan nästa säsong, nej. Men Hannes Johansson är ändå, i mitt tycke, en av lagets bästa spelare. Titta bara på hans plus och minus-statistik. 25-åringen har på sina 20 spelade matcher den här säsongen varit inne på tre (3) baklängesmål. Det är väldigt starka papper.

Forwarden är således en viktig pjäs i det krig som kommer att utspela sig under resten av säsongen där varenda millimeter, varje poäng, backchecking och balja kommer att väga tungt.

Har TAIF råd att ställa över en spelare av Johanssons kaliber? Jag hade inte valt att hålla honom utanför, när nu beslutet ska tas.

Jag ställde i dag frågan till Tomas Bergstrand om klubben har diskuterat hur de ska göra när Hannes Johansson är skadefri.

Då svarade klubb- och sportchefen med att inte kommentera det.

Annons

Här ifrågasätts troligen Hannes egen inställning. Kommer han att brinna, blöda och göra allt han kan för att hålla kvar laget i allsvenskan när han redan nu har ”svikit”?

Samtidigt som det svider i stoltheten att det just är KHK som blir nästa destination. Men det går inte att stirra på det. Flera andra spelare är med största sannolikhet redan klara eller i alla fall väldigt nära ett avtal med nästa klubbadress.

Kanske inte KHK, då är det okej, eller?

Jag är väldigt övertygad om att Johansson kommer att göra allt han kan för att TAIF ska hänga kvar i allsvenskan just för att han kommer från Tingsryd. Han vill kunna komma ”hem” i framtiden och han vill kunna lämna med högt huvud, trots allt.

Låt honom spela och bevisa sig.

Frågan är såklart inte superlätt för de som bestämmer att ta ställning i. Men att sitta om tre månader och tänka: ”Tänk om Hannes hade varit med, hade det sett annorlunda ut då?”, efter att ha missat med en poäng.

Den allsvenska platsen måste vara viktigare än stoltheten.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons