Annons

Karriären över för Åby/Tjureda-produkten

Bandykarriären är över för Erik Litzén. Nu väntar nya utmaningar där sporten kan vara till nytta för Åby/Tjureda-produkten.
Åby • Publicerad 25 april 2020
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE

Erik Litzéns (tidigare Ivarsson) bandykarriär är över. Åby/Tjureda-produkten examineras i juni och är då färdigutbildad lärare för förskoleklass till årskurs tre.

Flyttlasset går mot Växjö och beslutet att lägga klubban på hyllan är taget.

Annons

– Det beslut jag har tagit är att jag inte kommer att fortsätta elitsatsa, säger Litzén.

Stängs dörren för spel med Åby/Tjureda i och med det?

– Jag kommer inte att spela med Åby i allsvenskan. För mig är det att elitsatsa.

Du ska bo i Växjö, kommer det vara möjligt att spela med något annat lag då?

– Nej, det finns ingen möjlighet att spela med något lag runtomkring. Jag kommer inte fortsätta.

Vad känner du över det?

– Jag har funderat ganska längre fram och tillbaka. Det är klart att det inte är något som känns klockrent på något sätt men när jag har vägt för och emot känns det mest rätt att ta detta beslut.

– Med tanke på vad som komma skall, vi ska bli föräldrar och jag tar examen, vilket har spelat in i beslutet, har jag landat i detta. Samtidigt känns det tråkigt eftersom att jag fortfarande tycker att det är väldigt roligt att spela bandy.

Litzén spelade totalt sju säsonger för Vetlanda BK och fyra för IFK Motala.

– Det blev tio i elitserien och en i allsvenskan.

Annons

Den vintern i allsvenskan sticker ut för honom. IFK Motala avancerade upp i högsta serien och Åbyprodukten blev viral.

När laget firade segrar var Litzén, minst sagt, entusiastisk och ledde segersången. Något som filmades och spreds på sociala medier.

– Den säsongen var såklart helt fantastisk. Det var kanske inte så många som trodde på att Motala skulle gå upp det året. Vi hittade något ganska tidigt på säsongen, började vinna matcher och det rullade på. Det blev kval och sen lyckades vi gå vidare därifrån. En helt galen säsong.

Litzén trycker på gemenskap i lagidrott som en stor nyckel till att han har fortsatt spela.

– Jag hade många fina år i Vetlanda också. En miljö där man utvecklades som spelare men där det även socialt var fantastiskt. Det är det som jag framförallt kommer att ta med mig, oavsett i vilken klubb eller på vilken nivå man har varit. På något sätt är det gemenskapen i att tillhöra en grupp och att hålla på med lagidrott som man kommer bära med sig.

Är det något du tror att du kan få nytta av i ditt yrke som lärare?

– Förhoppningsvis kan det vara så. Det är klart att jag tror det. Jag tycker att lagidrotten ger mycket mer än att bara vara på plan. Det är många värden runt omkring. Man samarbetar och lär sig att visa hänsyn och respekt.

Parallellt med den egna spelarkarriären har han naturligtvis följt moderklubbens framfart.

– Börjar vi från början har det varit helt makalöst. Kommentarer är egentligen överflödiga. Det är en magisk resa som föreningen och laget har gjort. De har svarat för en otrolig insats både på plan och vid sidan av. Det är beundransvärt.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons