Annons

Klas slår ett slag för golfen som lustfylld samhällsnytta

Förre golfproffset Klas Eriksson fortsätter att brinna för sin sport och tillträdde nyligen som klubbchef på Alvesta Golfklubb. Möjligheten att kunna tävla mot sig själv utifrån sina egna förutsättningar ser han som golfens storhet, och dessutom kan sporten bidra till samhällsnytta.
– Ungdomar som upptäcker idrottens positiva sidor av ett aktivt liv utvecklas och får en bättre hälsa. Jag ser golfen som en motvikt mot dagens stillasittande och bekräftelsejagande Facebook-kultur.
Alvesta • Publicerad 5 september 2019
Foto: Nadia Hagberg

Det blåser medvind för Alvesta GK, det konstaterar nytillträdda klubbchefen Klas Eriksson. Medlemstillströmingen har ökat rejält och antalet aktiva medlemmar uppgår nu till cirka 700. Förklaringen kan tillskrivas ett starkt engagemang i klubben och en attraktiv bana, något som Klas vet av egen erfarenhet som tävlingsspelare.

– Under min proffstid körde jag ofta spelträning här ute. Banan är smart designad och passar både eliten och nybörjarna. Med sina långa raka hål och med hindren placerade på sidorna kan man välja mellan att spela långt och svårt eller kort och rakt.

Annons

Klubben har spelare i alla ålderskategorier, från barn till pensionär. Särskilt glädjande tycker Klas det är att kommunen engagerat sig och låter socialt utsatta ungdomar testa på att spela golf.

– Dagens yngre generation mår tyvärr psykiskt dåligt, och att använda golfen som verktyg kan underlätta för många. Särskilt de med koncentrations- och samarbetssvårigheter kommer att älska att vara på en golfbana.

Hur kommer det sig?

– Golfen har ett speciellt inlärt flöde. Alla golfare rör sig på samma sätt på banan, och ingen rör sig utanför denna ram. Ungdomarna med koncentrationssvårigheter lär sig och anpassar sig snabbt till detta. De klarar inte av en stökig fotbollsplan, men på golfbanan fungerar de perfekt.

Golf som både välbefinnande och samhällsnytta är ett återkommande tema för Klas, som menar att möjligheten att kunna tävla mot sig själv utifrån sina egna förutsättningar är sportens storhet. Men att han själv en gång i tiden började med golf var en ren slump.

– Sanningen är att jag började med golf för att jag var så usel på alla andra sporter. Ingen ville exempelvis ha mig i fotbollslaget hemma i Lindås.

Foto: Nadia Hagberg

I brist på alternativ fick det bli golf. Hans pappa hade varit med och startat Emmaboda golfbana och där slog han sina första slag. Därefter fick han lite hjälp på traven av ödet.

– Jag blev utlottad till att vara med i ett läger för ungdomslandslaget. Det var 50 platser och 70 sökande. Jag drog en vinstlott. Det var ren tur!

Sen hände allt på en gång. Klas vann en turnering med landslaget, fick möjlighet att komma ut i världen, blev proffs på heltid och tog hem turnering efter turnering.

– Under tre år var jag mer eller mindre oslagbar. Jag vann varenda tävling utan att egentligen reflektera över spelet. Allt rullade bara på. Jag var inne i ett flow!

Annons

Flödet varade fram tills att Klas fick för sig att ändra teknik.

– I samma ögonblick försvann självförtroendet. Och det är något jag lärt mig. Man spelar som bäst när man kör sin grej och har roligt. Då fungerar allt som på automatik.

Fakta

Framtidens golfbanor

Namn: Klas Eriksson.

Bakgrund: Golfproffs i Europa under nästan två decennier.

Bor: Växjö.

Aktuell: Som nytillträdd klubbchef på Alvesta GK.

Koppling till Alvesta: Mina morföräldrar bodde i Hjortsberga, så de här trakterna känner jag mycket väl.

Framtidens golfbanor: Istället för 18-hålsbanor så blir det förmodligen banor på max 5,6,7 hål. Folk är bekväma och har inte längre tid att lägga fem timmar på golfbanan. Mycket talar därför för att vi ser samma utveckling som i Norge, med korta banor i anslutning till barer, restauranger och datorsimulatorer.

Att lära sig grunderna och bli bra i golf är dock tufft och krävs bra teknik och framför allt mycket träning. En bra start är helt nödvändig menar Klas.

– Det bygger på motorik och acceleration. Har du lärt dig fel rörelseteknik från första början är det nästan hopplöst att rätta till det senare.

Att introducera och lära ut golf är en av uppgifterna i Klas uppdrag som klubbchef. Att han fortfarande brinner för golfsporten går inte att ta miste på. Han menar att golf både är en källa till välbefinnande och personlig utveckling, och han ser dessutom sporten som en viktig motvikt till rådande samhällsfenomen där allt handlar om en kortsiktig jakt på bekräftelse.

– Vi har ett Facebooksamhälle där allt handlar om att få snabba likes och annan bekräftelse. Man är stillasittande framför en skärm, där man söker bekräftelse, jämför med andra och ofta mår dåligt. Att den psykiska ohälsan ökar är ingen tillfällighet. Att då komma ut på en golfbana, få röra på sig och kunna tävla mot sig själv utifrån sina egna förutsättningar betyder jättemycket.

Så några Facebooktävlingar från Alvesta Golfklubb kan vi inte vänta oss?

– Nej, mitt kall handlar om att sprida golfen på andra sätt!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons