Annons

Alexander Jepsen: Krönika: ”Så här kan vi inte ha det”

En krönika av Alexander Jepsen.
Alexander JepsenSkicka e-post
Publicerad 27 juni 2018
Alexander Jepsen
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad – eller VAR – är det frågan om?

Det är naturligtvis jättebra att fotbollen har valt stigen att gå. Inte den som leder till Evert... men till en mer rätt värld.

Annons

Att matchfrekvenser kan granskas av fler än en domare som ska fatta ett beslut på en mikrosekund är självklart bra. I en annan form blir det till och med fulländat.

Jag pratar naturligtvis om fenomenet VAR.

För det är precis därför vi kommer att minnas den här VM-turneringen. Den som just nu spelas i Ryssland. Vi kommer inte minnas en hand ”från gud”, en fransk skalle i en italiensk byst eller en världsklass frispark av en Elfsborgare mot en världsnation.

Vi kommer inte att komma ihåg en tysk eller senegalesisk anfallare som vi knappt visste fanns tidigare.

Nej, vi kommer att minnas hur vuxna män sprang runt på en fotbollsplan och gjorde ett tecken för en TV-skärm. Vad fan, så här kan vi ju inte ha det?

Eller när Sverige tilldömdes straff mot Sydkorea. Koreanerna är på väg i ett flygande anfall, kanske rentav att det hade mynnat ut i Asiaternas bästa målchans i matchen. Då blåser domaren av och dömer straff – till Sverige.

Det kanske än så länge bara är av ren ovana snarare är olust, men i den skepnad företeelsen befinner sig nu känns det långt i från perfekt.

Att en domare kommer ta felbeslut här och där – det hör faktiskt till. Hur millimeterrättvis vi än vill ha fotbollen så kommer vi aldrig att få den dit.

Allting är inte rättvist. I synnerhet inte elitidrott.

Ska fotbollen fortsätta att ha ett VAR-rum anser jag att beslut måste tas mycket fortare. Innanför VM:s mest omtalade väggar måste det sitta en person som alltid har sista ordet. En som faktiskt står över han som springer runt på plan och blåser i en pipa.

Annons

Du som såg mötet mellan Iran och Portugal förstår varför. Med så många avbrott kan FIFA lika väl anordna en ponnyridning för alla barn på läktaren vid varje granskning. Spelarna hinner ta ett isbad för få igång muskulaturen – på Grönland. Innan domaren hinner ta ett beslut.

Nej, så här kan vi faktiskt inte ha det. I grunden är VAR bra men hur det ter sig måste justeras – helst i går.

Annons
Annons
Annons
Annons