Annons

Daniel Rydström: Lagen med slagläge inför hösten

Krönika om den lokala fotbollen av Daniel Rydström
Daniel RydströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 3 augusti 2018
Daniel Rydström
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lena Gunnarsson

Efter en ledig månad laddar de lokala fotbollslagen upp för en avgörande höst. Våra bästa lag, Växjö DFF och Öster, har ett utgångsläge i mitten av tabellen. Ytterligare några vinster behövs för att säkra nytt kontrakt och det bör båda kunna göra hyfsat snabbt. Samtidigt finns fina placeringar på fortsatt nåbart avstånd uppåt.

Öster har redan inlett hösten och det blev åttonde raka vinsten mot Norrby. David Johannesson gjorde mål för femte matchen i rad på Borås Arena och Liridon Silka hade en bra dag. Öster hade en stigande formkurva redan före uppehållet och inledde nu med en vinst. Jag tror att Christian Järdler idéer börja sitta och den allsvenska kvalplatsen är klart möjlig att jaga under hösten.

Annons

Växjö DFF spelar returmöte mot Rosengård i höstens första match. Våren avslutades med starka 1–1 på bortaplan mot samma lag. Pierre Fondin och hans lag har gjort en stark debutsäsong hittills, men allsvenskan är en tuff serie där två av tolv lag försvinner direkt. IFK Kalmar kommer att vara ett av dem, men Växjö DFF har bara två poäng ner till Eskilstuna United som just nu är nästjumbo. Det kommer att krävas en stark höst också för att säkra fortsatt spel i högsta serien.

En kamp för överlevnad väntar även för Räppe som också får klart godkänt för våren. De tappade väldigt mycket spets inför säsongen, men har lyckats samla ihop 17 poäng på 14 matcher och har just nu fyra poäng ner till Hässleholms IF på kvalplats. I damernas division 1 södra ligger Växjö DFF Akademi på nedflyttningsplats just nu, men avståndet uppåt är inte jobbigt stort just nu.

I division 3 sydöstra väntar en mycket intressant höst. Våra lokala lag har imponerat stort i vår. Topp fyra i tabellen består av lag från Kronoberg. Älmeboda/Linneryd är i täten just nu, men överraskningslaget Växjö United har en hängmatch och är bara en poäng bakom. Jag tror att kampen om divison 2-platsen kommer att stå mellan de två lagen.

Älmeboda/Linneryd var topptippade inför säsongen, men inledde lite trögt. Våren avslutades dock med fyra raka segrar och truppen har en imponerande bredd. Växjö United bytte hela spelartruppen inför denna säsong, men kvalitet ersattes med kvalitet och Alexander Gitselov har en mycket talangfull trupp att jobba med.

Bakom toppduon är Älmhult åter ett topplag och de har en möjlighet att skaffa sig en biljett till den absoluta toppstriden när de inleder hösten hemma mot Älmeboda/Linneryd. Fyra är ytterligare en mycket positiv överraskning i nykomlingen Hovmantorp. De har gjort en mycket stark första halva av säsongen och skyttekungen Victor Stålberg (tolv mål) levererar även på division 3-nivå. I botten kämpar Gransholm åter för nytt kontrakt.

I division 4 södra har IFK Grimslöv/Västra Torsås täten inför hösten, fyra poäng före Slätthög som dock har en match mindre spelad. Båda lagen har riktigt starka trupper och bakom skuggar Växjö BK som också imponerat hittills. Troligen finns både seriesegrare och tvåan som når kvalplats bland dessa tre lag.

Division 5 södra har en tydlig etta inför andra halvan av säsongen. Liatorp/Eneryda toppar den södra serien, sju poäng före Moheda, Ingelstad och Tingsryds United. LEIF, som laget förkortas, har dock en match mer spelad.

Annons
Annons
Annons
Annons