Annons

Lakers sportchef om stjärnvärvningen

Centern Roman Horák har gjort två raka VM och ett OS för Tjeckien. Nästa säsong spelar han SHL-hockey med mästarlaget Växjö Lakers.
Växjö • Publicerad 20 juni 2018
Foto: Kucera Michal

Växjö Lakers har letat länge efter de viktiga sista pusselbitarna till lagbygget inför hösten. I slutet av förra veckan presenterades Roman Horák. Den 27-årige tjecken kommer närmast från KHL-laget Vityaz Podolsk där han spelat de fyra senaste säsongerna. Innan dess gjorde han fem säsonger i Nordamerika och då bland annat 84 NHL-matcher i Calgary Flames och Edmonton Oilers.

– Det är en ganska klassisk center. Han är spelskicklig och klarar av att vara delaktig i alla moment, säger Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson.

Annons

Märks det att han varit i Nordamerika i många år?

– Framför allt syns det i personligheten. Han åkte över redan som junior och gjorde fem år i Nordamerika. Han gjorde dem dessutom i västra Kanada i Calgary och Edmonton och det är väl det mest rejäla hockeyklimatet du kan hitta. Han är dessutom gift med kanadensare. Han är ganska nordamerikaniserad som person och karaktär. Sen är han rätt klassiskt tjeckisk och spelskicklig i sin spelstil.

Växjö Lakers har historiskt haft gott om importspelare, men de flesta har kommit från Nordamerika eller Finland. Spelare från Tjeckien är betydligt färre.

– Vi kan ha många importspelare, men vill gärna ha det ganska homogent var de kommer ifrån för att överbygga sociala skillnader och även mentaliteten i laget. Vi har hållit oss kring en finsk grupp och en nordamerikansk grupp. Därför var det ganska viktigt för oss att han i princip faller in i den nordamerikanska gruppen trots att han är tjeck.

Karel Pilar och Tomas Netik gjorde korta gästspel. De som gjort hela säsonger i SHL med klubben är Jan Hlavac och Petr Vampola. De två sistnämnda skilde sig rejält. Hlavac bor i Nordamerika och pratade perfekt engelska. Däremot hade man betydligt större språkliga problem med Vampola.

– Man kan lugnt säga att det var lättare att jobba med Hlavac, säger Henrik Evertsson.

Växjö Lakers jagar nu ytterligare forwards innan första ispassen i början av augusti. Hur många nya namn det blir är dock oklart.

– Det är svårt att säga antal på det viset. Vi tar inte in något för att uppfylla antal. Rent teoretiskt skulle det kunna bli ingen, men också tre om vi hittar det. Det är helt och hållet budgetutrymme och samma sak som jag alltid säger – kan vi göra laget bättre ska vi göra det.

Pratar ni med Brendan Shinnimin?

– Vi har en fortsatt dialog med Shinnimin, men var de slutar vet jag inte.

Annons

I helgen blev det också klart att Viktor Fasth och Viktor Andrén kommer att fortsätta fajten om målvaktpositionen även nästa säsong. Viktor Andrén uppvaktades av NHL-klubbar, men valde att inte nappa på något erbjudande.

– Jag vet att Viktor Fasth kommer att göra allt för att vara den klara startaren. Det är en jättebra dynamisk situation på målvaktssidan som vi ska försöka dra nytta av och hantera på ett smart och bra sätt, säger tränaren Sam Hallam och Henrik Evertsson instämmer.

– Tittar vi på hur förra året utvecklade sig och förlöpte tror jag att vi kan se fram emot en riktigt häftig fajt dem emellan. Två bra målvakter är guld värt att ha i ett lag.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons