unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lakersikonen är redo för sitt största äventyr

Snart är dagen kommen. Robert Rosén är på väg till det stora hockeylandet i Öst.
Växjö Lakers bäste poängplockare genom tiderna ser fram emot det stora äventyret.
Robert Rosén, inför flytten till Ryssland.
Robert Rosén, inför flytten till Ryssland.
Foto: Alexander Jepsen

Växjö Lakers kanske störste spelare genom tiderna – Robert Rosén – gör sig redo för sitt största hockeyäventyr. I mitten på juli går flyttlasset till Ryssland. Nästa säsong spelar 31-åringen för HK Sochi i KHL.

– Det kommer bli kontraster mot vad man är van vid runt omkring. Med språk och kultur, sen var det en stor förändring för mig när jag gick från Växjö förra gången och då skulle testa spel i SHL. Men då var det mer hockeymässigt, nu är det levnadsstandard och sådant som kommer bli förändringen och utmaningen. Det är något jag längtar efter och ser fram emot, att det ska dra igång, säger Rosén som sedan tidigare har två SM-guld med Växjö Lakers på meritlistan.

Sotji. En plats inte många hade känt till om det inte hade varit för att staden stod värd för de olympiska vinterspelen 2014. Rosén har lite mer koll en gemene man om sin nya hemstad. Ditt han och familjen snart flyttar.

– Innan OS var jag nog på samma nivå som du säger. Egentligen ska jag inte säga att jag vet jättemycket nu heller. Men jag vet att det är en av de bättre städerna i Ryssland, det mest västerländska stället i Ryssland. Det blir söderut härifrån sett. Bra klimat. Man kan åka skidor i bergen och bada nere i Sotji, det ska vara ett häftigt klimat och så har jag förstått att det finns palmer där.

De bör ha en fin anläggning med tanke på OS.

– Det är väl lite som i Växjö om jag har förstått det rätt. Ska vara ett stort komplex med både hockey och fotboll, som Arenastaden fast kanske lite större. Vilket är något som jag tycker är bra här i Växjö: att man har fått ihop alla idrotter på samma ställe.

Det stora hockeylandet i öst, efter NHL, den bästa ligan i världen, med tanke på hur Alvestasonen har producerat i SHL bör han vara redo.

– Den är ju rankad som den näst bästa ligan i världen, om jag inte är helt ute och cyklar. Så rent så är det ett steg uppåt i karriären. Jag känner mig väl förberedd, tror på mig själv och litar till mitt spel. Jag tror att mitt spel kommer att passa bra in och att jag kommer kunna göra något bra av det rent hockeymässigt där.

När budet kom och du diskuterade med sambon, hur gick snacket? Vad pratar man om när man ska bestämma sig?

– Ja, vad pratar man om? Det är klart att vi vände och vred ganska många gånger. Sen folk vi pratade med sa att om vi inte kunde tänka oss att bo i Sotji så är Ryssland inget att tänka på. Så sett till den aspekten så kan det inte bli bättre. Alla vi pratade med hade bara bra saker att säga. Typ att det var härligt klimat, fräscht och så nära västerländskt som det går i Ryssland så det kändes jättebra.

Ändå blir det inte helt lätt för Lakersikonen att lämna Växjö.

– Vemodigt faktiskt. Jag har ändå varit här i elva år så det är klart att det känns konstigt att jag inte ska spela här. Samtidigt har jag valt det själv och kände lite att det var nu eller aldrig om jag ville testa spel i utlandet. Vemodigt, men jag ser fram emot den här utmaningen.

Anbud från Ryssland har funnits tidigare. Nu var det dags att ta chansen.

– Ja, det har varit några genom åren. Av olika anledningar där och då kändes det inte bra till 100 procent och då stannade man istället.

Robert Rosén och Växjö Lakers har varit synonymt med varandra i många år. Men att det blev Lakers från början var inte självklart. När forwarden som 18-åring lämnade moderklubben Alvesta SK var det i en tid då inte Växjö var det givna att gå till.

– Det var väl lite ”fifty fifty”. Antingen gillade du Lakers satsning och tyckte att den var häftig eller var du emot den. Det var helt klart många i Alvesta som inte tyckte om satsningen men jag tillhörde de som gillade den. Jag tyckte det var häftigt att komma in hit och kolla på bra hockey, stämningen med klacken som stod bakom målet i Lakerdome och hela atmosfären.

– Jag kommer i håg att jag träffade Ulf Malmberg som var lite scout i närområdet för Lakers då. Vi satt på ett fik i Alvesta och diskuterade och jag fick ett kontraktserbjudande som jag accepterade nästan direkt. Däremot hade det varit nära både med TAIF och Troja innan Växjö kom in i bilden. Så helt givet var det ändå inte. Men när väl erbjudandet från Växjö kom kändes det bra omgående.

Och det valet har du aldrig ångrat?

– Nej, absolut inte. Jag har haft fantastiskt roliga och fantastiskt fina år i Växjö både på och vid sidan av planen.

Får Rosén välja själv – kan Lakers supportrar se fram emot att åter se honom i Vida arena.

– Jag ser absolut mig själv som Lakersspelare i framtiden. Jag har väl ingen plan för att det ska vara om ett eller två år. Men jag vill absolut spela i Lakers igen innan jag slutar. Sen kommer det ju handla om ifall Lakers vill ha mig också.

Lakers femte rikast i SHL

Det är Sportbladet som har listat SHL-klubbarnas egna kapital. Växjö Lakers placerar sig som femma på listan med 25,4 miljoner kronor.

Sport • 2018-07-03 10:42

Lakers femte rikast i SHL