Annons

Lista: Fräna Lakersspelare vi minns

VÄXJÖ • Publicerad 26 juni 2018

Det är väldigt svårt att lista Växjö Lakers bästa spelare rent hockeymässigt. Men nedan följer en uppställning av fräna VLH-spelare vi minns, från tiden innan SHL (någon gjorde någon säsong i den högsta serien), spelarna är listade utan inbördes ordning.

David Lundbohm, Växjö Lakers.
David Lundbohm, Växjö Lakers.Foto: Lena Gunnarsson

1. David Lundbohm.

Annons

Minns du line upen? Knökfullt i Lakerdome och speakerns röst: ”MR. David LUNDBOOOHM”. Elektriskt. Amerikanen tillbringade tre säsonger (2008-2011) med Växjö i allsvenskan. Totalt svarade forwarden för 118 poäng på 133 matcher i Lakers. Lämnade när klubben tog steget upp i SHL.

Nolan McDonald.
Nolan McDonald.Foto: Per-Erik Sandebäck

2. Nolan McDonald.

Om jag minns rätt så kom han runt jul år 2000. Det slog ned som en lokal hockeybomb att division 2-laget, med Christian Jakobsson som överlägsen poängkung, värvade en kanadensisk målvakt med det klingande efternamnet McDonald. Fick vara med om Lakers avancemang till division 1. Lämnade efter en halv säsong.

Martin Arup.
Martin Arup.Foto: Per-Erik Sandebäck

3. Martin Arup.

Det hörs ju redan på namnet – Arup. Ett sådant efternamn glömmer en inte. Rightaren hade två poängstarka säsonger i Växjö Ishall. säsongen 2002/2003 producerade han 34 poäng i ettan och året efter 23 i allsvenskan.

”Blomman” till vänster, en vanlig syn på den tiden då när det begav sig.
”Blomman” till vänster, en vanlig syn på den tiden då när det begav sig.Foto: Ingemar Kroon

4. Henrik Blomqvist.

Rock'n'roll-backen med det tunga skottet. I grunden en stor hockeytalang som inte riktigt fick ordning på sin begåvning. Spelade för Lakers i perioder, dels i tvåan och dels i allsvenskan. Haft en fin karriär – som pågår än – och spelat i fyra olika länder. Har J20 SM-silver, J20 Superelit (två gånger) och norska ligans mest utvisade spelare på meritlistan. Spelade i vintras för Nynäshamn i division 2.

Shjon Podein var stor i Växjö Lakers.
Shjon Podein var stor i Växjö Lakers.Foto: Lena Gunnarsson

5. Shjon Podein.

Om McDonald var en lokal hockeybomb – så var Podein en universal. Amerikanen anlände till Lakers i allsvenskan säsongen 2003. Var det verkligen så mycket att höja på ögonbrynen över? Tja... två år tidigare hade han vunnit Stanley Cup tillsammans med Joe Sakic, Peter Forsberg och Ray Bourque. Snacka om frän av alla – på den här tiden – fräna värvningar.

6. Christian Jakobsson.

Annons

Under den tid då Lakers raketresa genom hockeypyramiden pågick, så är frågan – var Christian Jakobsson den enskilt mest viktiga spelaren? På punkten att charma en hockeypublik – i så väl Dackehallen – som Lakerdome är rightforwarden svårslagen. Han har Lakers poängrekord för en säsong på 83 pinnar. Noteringen som troligen aldrig någon kommer att straffa sattes visserligen i division 2. Men Christian Jakobsson kommer naturligtvis alltid vara en stor del av Växjö Lakers förflutna.

7. Pål Grotnes.

Den norske burväktaren som bytte popplag. Spelade för Lakers 2005/2006, anlände från Halmstad Hammers i samma serie. Spelade 31 matcher och stannade på 90,2 i räddningsprocent.

8. Steve Saviano.

Spelade totalt fem säsonger för Växjö Lakers. Kom första svängen till säsongen 2006/2007, lämnade efter ett år för Tappara i Finland och kom tillbaka efter två säsonger i Liiga. Saviano hade sin poängbästa säsong i Lakerströjan under säsongen 2010/2011, då lakers klev upp i SHL, svarade forwarden för 48 pinnar på 52 matcher i grundserien.

9. Stefan Nilsson.

Var med under Lakers tidiga historia och faktiskt en av spelarna som även hade tillhört föregångaren – Växjö HC. Representerade Lakers mellan 1999-2003. Var med om avancemang från tvåan till ettan och från ettan till allsvenskan. Att Nilssons tröja – nummer 14 – hissades till taket i Lakerdome säger det mesta.

Alexander Jepsen
Annons
Annons
Annons
Annons