Annons

Noel - en sekund från totalledning

Noel Braun gjorde en bra sprintetapp när Femdagars tredje etapp avgjordes inne i centrala Åre. Noel är nu bara en sekund bakom ledande Martin Vehus Skjerve.
Orientering • Publicerad 26 juli 2023
Noel Braun stämplar vid rondellen utanför Åre skola på väg mot ännu en bra etapp på Femdagars.
Noel Braun stämplar vid rondellen utanför Åre skola på väg mot ännu en bra etapp på Femdagars.Foto: Patrik Sjödin

Tisdagen är traditionellt en vilodag från orientering för de flesta av deltagarna på Femdagars. Men medan de flesta hade en, så kallad, Aktivtetsdag så sprang eliten sin tredje etapp som innebar sprintorientering inne i centrala Åre.

Sprintorientering, med hög fart och förhållandevis kort tävlingstid, innebär att det inte finns så mycket tid att vinna, men om man tappar fokus och missar finns det en del tid att förlora. Det faktumet, tillsammans med att sprint inte är Noels bästa distans, gjorde att man på förhand inte hade några stora förhoppningar att det skulle ske några drastiska förändringar i resultatlistan under dagens etapp.

Annons

Noel gjorde precis vad han skulle på den förhållandevis lätta sprintbanan.

– Jag försökte vara jättenoga hela tiden och bara göra det enkelt för mig. Precis som man ska göra på en sprint mitt i Femdagars, berättar Noel.

Noel var till slut fjärde snabbaste löpare i klassen, bara 12 sekunder bakom dagens segrare Oscar David Broman Jensen från Pan-Kristianstad.

Totalledande Martin Vehus Skjerve verkade också tagit det lugnt och försiktigt, men kanske lite väl lugnt. I mål var han precis en minut efter segraren vilket gjorde att Noel plockade in 48 viktiga sekunder och är nu bara 1 sekund bakom norrmannen i totalen. Det innebär att det är upplagt för en rafflande duell när elittouren fortsätter på torsdag efter en vilodag.

Bakom Noel fortsätter klubbkompisen Hugo Kindborn att göra jämna och stabila lopp och ligger fortfarande kvar på en elfteplats i totalen. Även Hugo Ericsson, även han med klubbadress Växjö OK, gör ett bra Femdagars och parkerar efter tre etapper på en 21:a plats. Båda har riktigt goda möjligheter att avancera några placeringar under de avslutande etapperna.

Daniel Evaldsson
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons