Annons

Ny röst i Växjö DFF:s försvar

Växjö DFF gör sig redo inför debuten i allsvenskan. Till säsongen har laget bland annat fått förstärkning av meriterade mittbacken Jennie Nordin, som med sina ledaregenskaper och starka boxspel kommer bidra med både defensiv och offensiv kraft. – Om det behövs en forcering så brukar jag skickas fram i offensiven och stångas i straffområdet.
Växjö • Publicerad 24 mars 2018
Foto: Nadia Hagberg

Ett drag av otålighet infinner sig naturligt hos fotbollsspelare vid den här tidpunkten på året när den långa försäsongen går mot sitt slut och seriepremiären rycker allt närmare. Så även för Jennie Nordin, Växjö DFF:s nya mittback som med sin rutin ska ge stadga i laget inför lagets debutsäsong i allsvenskan. Jennie kommer närmast från Norge, där hon spelat två säsonger i Osloklubben Vålerenga i Toppserien.

– Det var en ganska turbulent tid med två tränarbyten och stor omsättning på spelare. Men för mig var det väldigt utvecklande och lärorikt.

Annons

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan norsk och svensk fotboll?

– I Norge är det mer fysisk fotboll med mycket kamp och långbollar. Svensk fotboll fokuserar mer på teknik.

Tiden i Oslo gav dessutom Jennie god inblick i norsk samhällskultur, och framför allt det hejdundrande firandet av nationaldagen den 17 maj fascinerar henne.

– Det är verkligen helt galet! Varenda kotte är ute och firar den dagen. Det börjar med champagnefrukost och fortsätter med gatuparader och folkfest hela dagen.

Norge var Jennies senaste anhalt men faktum är att hennes fotbollskarriär började i ett annat danskt land, nämligen Danmark. Hennes pappa, den legendariska AIK-spelaren Krister Nordin, spelade under några år i början av 00-talet för den danska klubben Bröndby IF och det var på dåvarande hemorten Solröd utanför Köpenhamn som Jennie kickade igång sitt fotbollsspel.

– Jag var sju år då. Innan dess hade jag inte varit särskilt intresserad av att spela. Fotbollen hade ändå funnits med överallt under uppväxten. Både jag och min bror hängde med mamma och kollade när pappa spelade och vi har lekt med åtskilliga materialförvaltare på de allsvenska arenorna. Men det var senare i just Danmark som lusten att spela väcktes.

Sedan dess har fotbollskarriären rullat på i klubbar som AIK, Linköping och Vålerenga. Nu väntar spel med Växjö DFF.

– Växjö DFF har varit i kontakt med mig en längre tid, och nu efter två år i Norge lockade allsvenskan igen och då kändes Växjö som ett bra val. Klubben gör en storsatsning och vi har ett bra lag på gång.

Foto: Nadia Hagberg

Efter att under fjolåret dominerat i Elitettan kan Växjö DFF räknar med betydligt tuffare motstånd i år. Redan i premiäromgången den 15 april får laget en riktig värdemätare när man möter svenska mästarna Linköping. Men någon utpräglad defensiv taktik kommer det inte bli menar Jennie.

– Nej, Växjö DFF är ett spelande lag och det ska vi bygga vidare på även i år i allsvenskan. Även om det självklart blir tuffare motstånd.

Annons

Hur skulle du vilja beskriva dig som spelare?

– Jag är inte särskilt teknisk, men däremot har jag kvicka fötter och är bra i boxen.

Förutom spelskickligheten så har Jennie en naturlig ledarförmåga, vilket lär märkas under matcherna då hennes röst kommer ljuda över planen.

– Kommunikationen med de andra spelarna på planen är jätteviktig. Att hålla koll på positionerna underlättar både för mig som mittback och för övriga laget.

Förutom att hålla kontrollen i defensiven så blir Jennie en kraft att räkna med även offensivt. I Växjö DFF:s träningsmatch mot Vittsjö i februari blev hon exempelvis målskytt genom en påpasslig nick, och vid fasta situationer och forceringar så kommer hennes skicklighet i boxen väl till pass.

– Behöver det skapas tryck framåt ska jag ta mig uppåt och stångas i motståndarnas straffområde.

Tuffaste konkurrenterna i allsvenskan blir enligt Jennie Linköping och Rosengård samt Djurgården.

– Ja, Djurgården verkar ha ett spännande lag på gång. Det är kul att det nu satsas på damfotboll i Stockholm igen, men för ett AIK-hjärta som mitt svider det att just Djurgården lyckas!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons