Annons

Filip Elg: Offensiv stjärnglans – och ett stundande genombrott

Växjö DFF besegrade seriekollegan IFK Norrköping med övertygande 3–1 hemma i Tipshallen.
Vi kan kasta lovord till flertalet av de offensiva stjärnorna men idag ska vi prata om någon annan spelare.
Filip ElgSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 14 februari 2024
Filip Elg
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Olof Unogård, tränare Växjö DFF, har plötsligt fått lyxproblem i backlinjen.
Olof Unogård, tränare Växjö DFF, har plötsligt fått lyxproblem i backlinjen.Foto: LENA GUNNARSSON

Växjö DFF har värvat mycket och man har värvat väldigt bra, av det vi hittills fått se under försäsongen.

Den isländska duon Bryndis Arna Nielsdottir och Thordis Agustsdottir visade mot Norrköping återigen vilken hög kvalitet de kommer in med från ön uppe i nordväst.

Annons

Den offensiva mittfältskreatören Elin Nilsson bidrog med både mål och assist och sparkade egentligen bara in en redan öppen dörr och informerade: ”Jag är kvar och jag kommer vara en nyckel även i år”.

Vi kan lovorda Växjös extremt kreativa och fartfyllda offensiv tills orden tar slut men just idag är det en solklar spelare jag vill prata om, som håller till i den andra änden av planen.

17-åriga mittbacken Emma Holmqvist värvades inför säsongen in från Husqvarna FF och var väl tilltänkt att stå på tillväxt och möjligen även lånas ut.

Inledningen på försäsongen har visat en rätt blygsam start i den nya klubben för Holmqvist men mot Norrköping fick hon chansen från start bredvid lagkaptenen Emma Pennsäter och det blev ett första riktigt allsvenska test för den unga talangen.

Ursäkta? Om hon tog den? Haha prosit.

Fakta

Läs mer av Filip Elg

Filip Elg skriver om fotboll hos Smålandsposten. Han liverapporterar från Östers matcher och kommenterar också lokalfotboll tillsammans med Peter Wibrån i våra livesändningar.

Vill du läsa mer fotbollstexter av Filip Elg på smp.se? Testa för två kronor i två månader via länken här.

Under denna ruta hittar ni länkar till några av de senaste artiklarna av Filip Elg på Smålandsposten.

Som sagt, Växjö visade i nästan 90 minuter en fantastisk fin offensiv och sättet man byggde upp anfall efter anfall, med hela laget, kryddat med extremt skickliga spelare i sista tredjedelen men den absolut bästa spelaren på planen var 17-åriga Emma Holmqvist.

Den självklarheten hon spelade med, det hela tiden korrekta positionsspelet och det starka duellspelet gjorde att hon tog hand om flera av Norrköpings offensiva nyckelpjäser.

Nu har Växjö precis värvat in en fjärde mittback i form av finska Minna Nurmela, vilket på förhand kanske gör att Holmqvist sätts som just nummer fyra med Pennsäter och Maria Kunstek där också. Men här och nu, om jag skulle ta ut en premiärelva, hade jag utan tvekan placerat Husqvarna-värvningen på planen.

En annan ung talang jag hade placerat i backlinjen är Nesrin Akgün, som just nu testas som högerback.

Den 19-åriga yttern visade flera gånger prov på fina offensiva räder och fyllde jämt och ständigt på, vilket bland annat resulterade i både mål och assist.

Annons

Men det som imponerade mest på mig var hur hon också visade sig vara en försvarsgigant med flertalet fina brytningar och även en boll undannickad på mållinjen.

Ifjol var Växjö DFF det laget som släppte in näst flest mål i Allsvenskan.

Den statistiken tror jag man kommer förbättra avsevärt i år.

Dels tack vare dessa två unga tillskott, men framförallt på grund av en målvaktsuppgradering i danska Maja Bay Östergaard och ett bollskickligare lag framför henne.

Växjö kommer äga betydligt mer boll, vilket helt enkelt gör att man inte släpper till lika många målchanser.

Träningsmatch

Växjö DFF – IFK Norrköping 3–1 (2–1)

Målskyttar Växjö: Elin Nilsson, Bryndis Arna Nielsdottir, Nesrin Akgün

Startelva Växjö (4–3–3): Maja Bay Östergaard – Nesrin Akgün, Emma Holmqvist, Emma Pennsäter, Sophia Redenstrand – Elin Nilsson, Alexandra Jonasson, Heidi Ellingsen – Thordis Elva Agustsdottir, Bryndis Arna Nielsdottir, Larkin Russel

Annons
Annons
Annons
Annons