Annons

Öster-ikoner hyllas när ”Granen” kommer till Myran

Växjö • Publicerad 26 oktober 2018
Tommy Svensson.
Tommy Svensson.Foto: Sven Elofsson

Tommy Svensson var spelare i Österlaget som vann klubbens första SM-guld 1968. Då när laget som nykomling tog en sensationell serieseger.

Tio år senare var det dags för klubben att vinna mästerskapet för andra gången. 1978 fanns han som senare skulle bli svensk förbundskapten med i ÖIF som sportchef, vilken hade sedermera även gjorde vid gulden 1980 och 1981.

Annons

För de två första gulden ska spelarna och ledarna i 1968- och 1978-upplagorna av Östers IF hyllas på lördag. Under superettanmötet mellan Växjöklubben och Helsingborgs IF uppmärksammas guldgängen som firar 40 och 50 år.

– Det är faktiskt på dagen 50 år sedan guldet 1968, säger Tommy Svensson.

ÖIF-ikonen var en del i det lag som vann guld som debutanter. En bedrift som varken tidigare eller senare någon annan klubb klarat.

– Det var lite overkligt faktiskt. Vi trodde inte inför sista omgången att vi skulle ha chans på guldet och det var nog ingenting som vi tänkte på över huvud taget. Vi såg möjligheten att ta en medalj, minns Svensson tillbaka och lägger till:

– Däremot grämde vi oss lite söndagen innan då vi fick stryk av AIK borta. Vi åkte på ett självmål den gången och hade vi vunnit då så hade vi lett serien inför sista omgången. Då tyckte vi att det var förargligt, men det gick ju bra ändå.

Nu på lördag, 50 år senare, finns Svensson alltså på plats för att tillsammans med de andra hyllas.

– I från 68-gänget är vi ganska många som bor i Växjö och runt omkring, hoppas att så många som möjligt kommer.

Har du kontakt med några av spelarna?

– Vi är ett gäng på fyra av spelarna som har hållit ihop sedan dess. Vi spelar kort en gång i månaden, har kräftskiva i augusti och så har vi nyårsfest. Det har vi haft sedan den tiden. Det är Harry Bild, jag, Acke Blomqvist och Leif ”Boda” Fransson.

Hur ser du på säsongen som har varit för Öster?

Annons

– Jag trodde nog att de skulle vara med och blanda sig in i striden om topp-tre, det trodde jag. Men det var en mellanperiod som förstörde de chanserna. Det har varit lite upp och ned.

Däremot är legendaren övertygad om att de rödblåa i framtiden kommer att ta sig tillbaka till den högsta divisionen.

– Tycker att man är på rätt spår och inom några år tror jag att de är tillbaka i allsvenskan. Jag tror att det bara är bra att de inte gick upp i år, de behöver nog något år till för att få ihop det. Men jag tror absolut att de går upp i allsvenskan snart igen.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons