Annons

Polisens krav: Östers klack måste flytta – East Front rasar

Växjö • Publicerad 16 augusti 2023
East Front på Visma Arena i Växjö.
East Front på Visma Arena i Växjö.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Under flera av Östers hemmamatcher den här säsongen har det förekommit pyroteknik på Visma Arenas läktare och vid två tillfällen har det kastats in föremål från hemmaståplats.

Inför förra veckans match mot Gefle beslutade Polismyndigheten att antalet ordningsvakter på plats skulle öka kraftigt. Nu har polisen också ställt krav på Öster att klacksektionen till matchen mot Örgryte den 27 augusti ska vara på den nedre sektionen och inte på den övre sektionen som tidigare.

Annons

Öster skriver på sin hemsida att Södra Stå ska flyttas ner till nedre ståplats och att de som arrangör kommer att anpassa sektionen för att skapa en så bra upplevelse som möjligt.

På den övre sektionen kommer det att vara aktiv sittplats. De som har köpt biljetter till ståplats inför matchen mot Örgryte ska stå på nedre stå och de med säsongskort på Södra Stå hänvisas i första hand till den nya klacksektionen och i andra hand erbjudas en biljett på aktiv sittplats.

Polisens beslut får supporterföreningen East Front att rasa. East Front skriver på sin hemsida att den dialog som de genom åren har haft med Öster och polisen har blivit en monolog och att beslut kring supportrars placering och antal ordningsvakter som bevakar supportersektioner tagits över deras huvuden innan de fått chansen att kommentera och diskutera.

”Även motståndarsupportrar har behandlats riktigt illa och råkat ut för övergrepp i samband med matcher i Växjö. Våra tilldelade supporterpoliser (numera fyra stycken) och framförallt deras befäl har valt en väg som vi tror kommer att provocera mer än att göra nytta. Och leda till en spiral som – om det går riktigt illa – kan leda till än värre händelser i samband med Östers fotbollsmatcher. Och vi är inte ensamma om de här farhågorna, Växjöpolisens agerande och föreslagna aktioner går stick i stäv med vad Svensk Elitfotboll rekommenderar samt polisens egna nationella överenskommelser”, skriver East Front på sin hemsida.

Supporterföreningen säger stopp till vidare dialog med supporterpolisen i frågor som rör supportrars placering och säkerhet fram till dess att ”dagens attityd och väg förändras”.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons