Annons

Positivt, negativt och har Lakers nått en högre nivå?

Vi listar positivt, negativt och ställer oss frågan om Lakers nått en nu nivå efter veckans lärdomar.
Åsiktspanel är denna gång Albin Lindström och Daniel Enestubbe.
Ishockey • Publicerad 7 november 2021
Foto: JONAS LJUNGDAHL

Positivt

Albin Lindström: Efter matchen mot Rögle och sex insläppta mål grubblade jag och säkert många andra på om Janis Kalnins var av det rätta virket för att fylla Viktor Fasths guldiga Lakerskostym. Men i matchen mot Brynäs, och mötet med Leksand i synnerhet gav lettländaren svar på tal. Han såg stabil ut och stod för ett gäng riktigt bra räddningar, särskilt när Häman Aktell drällde med pucken och Heineman fick läget i den andra perioden. Oturligt nog spräckte samme Heineman vad som skulle vara Kalnins andra nolla för säsongen och pricken över i:et på en formkurva som pekat spikrakt uppåt de senaste två matcherna. Nu är det upp till Kalnins att bibehålla och bygga vidare med dessa insatser som grund.

Annons

Daniel Enestubbe: Väldigt mycket, och om vi börjar med det mest positiva för Lakers del måste det vara beskeden från Janis Kalnins i målet. Både mot Brynäs och Leksand har han tagit det han ska – OCH LITE TILL, precis som riktigt bra målvakter måste göra. Sedan gillar jag att de spelare som får mest i lönekuvertet varje månad räcker upp handen, visar att de är här för att leda laget och också gör det. Gynge, Persson, Rieder och Calof som målskyttar är bra för Växjö Lakers som lag. Sedan tycker jag att vi fick kvitto på det jag anade efter den tråkiga Brynäsmatchen: att defensiven satt sig, att prioriteringen där är solklar, att ingen ska äga tillträde till området framför målvakten. Där börjar det se ut som fjolårs-Lakers igen. Till sist en sak jag tänkt på ända sedan han kom: Tobias Rieder kan vara den ende i hela SHL som vet hur man använder backhandsidan som ett vapen. 3–0-målet - wow!

Negativt

Albin Lindström: Spelformen numerärt överläge som såg så bra ut i säsongsinledningen har börjat kärva. Fyra chanser i powerplay och ingen utdelning är inte bra nog och i en annan match är detta matchavgörande. Niclas Rahm har en hel del att fundera på under uppehållet.

Daniel Enestubbe: Powerplay är ur funktion. Måste åtgärdas under uppehållet och det finns goda chanser till det eftersom minst en av skyttarna Lycksell och Nättinen lär finnas med när SHL återupptas. Vidare tycker jag att utespelarna borde ha ansträngt sig mer för att ge Kalnins sin andra nolla för säsongen. Alldeles för vekt agerat när det bara återstår sekunder av matchen.

Har Växjö Lakers nått en högre nivå?

Albin Lindström: 4-1 seger mot Leksand, ett av SHL:s – om inte SHL:s – bästa lag, säger en hel del. Och visst kändes det som att Lakers nådde nya höjder? Det var förvisso inte Lakers bästa prestation under den här säsongen men hur matchen utspelade sig gav aningar om att Lakers har att göra i en topp- och kanske till och med en slutspelsstrid i slutändan.

Daniel Enestubbe: Jag tror det. Ska man få stryk i hockey ska man få det rejält och av en motståndare av högsta kaliber. Lakers hängde inte med i Ängelholm. Aktionen var omedelbar från Sam Hallam, vars ord inte var nådiga under de möten som följde under onsdagen. Reaktionen var lika omedelbar från spelarna som nu två gånger på tre dagar visat hur de vinner kamper, försvarar egna boet och är löjligt tajta i mitten. Ja, jag tror att nesan i Skåne blev den tändande gnistan till en ny nivå i Lakers spel. Mycket hänger dock på hur målvakterna kommer att agera och där har Kalnins kommit med fina besked efter en rad insatser som väckt frågor.

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Albin LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons