Annons

Publiksuccé för Östers IF: ”Fantastiskt stöd”

Östers IF är ett av de stora utropstecknen i elitfotbollen när det kommer till publiktillströmningen den här säsongen. Under inledningen av säsongen har publikökningen på Visma Arena varit på över 48 procent.
Växjö • Publicerad 10 juli 2023
Östers fans firar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Trelleborg den 10 april 2023.
Östers fans firar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Trelleborg den 10 april 2023.Foto: SUVAD MRKONJIC

Enligt Svensk Elitfotboll har vårens tolv första omgångar av Allsvenskan och Superettan inneburit en publikökning med över 100 000 arenabesök jämfört med föregående säsong. Ökningen sker uteslutande i Superettan.

– Det är många fina publiksiffror, för många av lagen, i Superettan i år. Förutom klubbarnas långsiktiga hårda arbete med publikrekrytering så är Superettan även i år en jämn och oviss serie och det genererar så klart ett stort intresse, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Annons

Öster är en av klubbarna med bäst utveckling. Under de sex första hemmamatcherna den här säsongen har Östers publikökning varit 48,1 procent jämfört med förra säsongen. Hittills i år har 21 596 personer besökt Växjölagets hemmamatcher, vilket ger ett snitt på ungefär 3 599 personer per match. Det är en ökning med 1 169 åskådare per match jämfört med i fjol.

– Det är mycket glädjande utveckling vi ser just nu. Vi kan konstatera att vi har haft ett fantastiskt stöd på såväl hemmaplan som bortaplan. Den positiva publikutvecklingen vi haft sedan i höstas, specifikt Enkronasmatchen och Kvalmatchen, har vi helt enkelt spunnit vidare på. Jag ser framemot en mycket spännande höst tillsammans med vår fantastiska publik på Visma Arena, säger Jonatan Larsson, Privatmarknad- och evenemangsansvarig på Östers IF.

Öster har lyckats locka fler åskådare till hemmamatcherna på Visma Arena i år.
Öster har lyckats locka fler åskådare till hemmamatcherna på Visma Arena i år.Foto: SUVAD MRKONJIC

Klubben lyfter upp två sektioner som varit en bidragande orsak till utvecklingen, Södra stå och den nya familjeläktaren där Skolkortet gäller för barn 6-12 år i Växjö kommun.

Östers IF hade ett bra 2022 och tog sig till det allsvenska kvalet. I år har laget släppt in en del mål men är med och kämpar om de främsta placeringarna i tabellen.

Under sommarlovet kommer alla ungdomar, 13-18 år gamla, att få gå gratis med Sommarlovskortet, vilket är en fortsättning av Östers satsning i att rekrytera fler unga till läktarna.

– Vi har gjort en medveten satsning för att barn och ungdomar ska ta sig hit, vilket såklart är helt avgörande för att supporterkulturen skall utvecklas och frodas, säger Jonatan Larsson.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons