Annons

Så går det för Lakers: ”Skulle inte förvåna mig om han lyckas ruska liv i nattklubben Oléo”

Hur går det för Växjö Lakers i årets SHL? Den frågan ställde vi till ett antal experter, profiler och supportrar. Här är deras svar.
Ishockey • Publicerad 14 september 2023
Hur går det för Växjö Lakers? Det är frågan. Svaren varierar.
Hur går det för Växjö Lakers? Det är frågan. Svaren varierar.Foto: Bildbyrån, Stefan Nilsson

Här saknas innehåll

Johan Rylander, Göteborgs-Posten

Jag kunde inte se att övergången från Sam Hallam-eran skulle gå så pass smärtfritt som den gjorde. Men sportchef Henrik Evertsson är landets bästa - och plockar alltid fram en trupp som kan fightas om guldet. Det ser lite svagare ut på backsidan, min favorit Lukas Bengtsson är väck - även om Gabriel Carlsson anslutit. Och framåt kommer Lakers att vara ligans mest irriterande lag. Anledningen är skånsk, förstås. Spelar minst semifinal …

Kent Leijon-Jönsson, Sydsvenskan

Fyra i grundserien. Ut i semifinalen. Växjö har byggt en vinnartradition, men har ett lyxproblem, det har inte blivit guld två år i rad. Även den moderna traditionens makt är stor.

Jerry Andersson, Trojalegendar

Annons

Tror att de försvarar guldet. Har kontinuitet, bästa målvakten, stabil defensiv och lärt sig vinna de viktiga matcherna.

Sanny Lindström, TV4/C More, Expressen

Efter gulden 2015 och framför allt 2018 och 2021 blev Växjö mer brandskattat på spelare än vad man blivit inför den här säsongen. Emil Larmi, seriens bästa målvakt och Joel Persson, en av seriens bästa backar och en uppgraderad forwardsida borgar för en fin säsong. Noah Östlund kommer slå igenom ordentligt. Växjö är ett topp sex-lag.

Per Hägglund, Örnsköldsviks Allehanda

Växjö kommer naturligtvis bli ett topplag, men man smyger tacksamt lite under radarn då favoritskapet ligger på Frölunda, Rögle och FBK. Jörgen Jönsson, Larmi och innött grundspel räcker långt för att vara med och försvara guldet, trots en på pappret svagare backsida.

Petra Sandahl, Lakerssupporter

Jag tror kanske inte att Växjö vinner i år igen men jag tycker ändå det ser spännande ut inför säsongen. Trots tapp av viktiga framträdande spelare så känns nyförvärven som kommit in spännande, samtidigt som jag tror att vi kan få ut ännu mer av vissa spelare som är kvar sedan förra säsongen. Det i kombination med två bra målvakter gör att vi bör vara med och slåss om topp 6 som minst.

Niclas Norlindh, poddproffs och Frölundasupporter

Brutalt svårt att upprepa en guldresa, men Växjö osar sådan stabilitet att jag har svårt att se dem falla likt efter tidigare titlar. Känns dock som att andra lag uppgraderats mer än Lakers, lär väl sannolikt hända en del längs vägen - men tror sammantaget det landar i en säsong med betyget godkänt.

Daniel Rooth, Helsingborgs Dagblad

Jag har varken sett det nya laget träna eller spela match denna försäsong, men det brukar vara lättare att gissa om Växjö Lakers än andra SHL-lag. Mest på grund av att SHL:s överlägset skarpaste sportchef jobbar där. Så tillåt mig spekulera i en fjärdeplats i grundserien och att Lakers blir hyperfarligt i den här säsongens slutspel också.

Adam Savonen, Norran, Skellefteå

Blir att räkna med i år också. Den stora frågan är om laget kan ladda om efter SM-guldet senast? Spännande förvärv i Noah Östlund tillsammans med bröderna Sylvegård. Jag räknar Växjö som en liten darkhorse, som slutar femma i serien och sedan minst semifinal.

Lars Lindberg, TV4/C More

Växjö tänker jag tillhör en tilltänkt toppkvartett på förhand tillsammans med Rögle, Färjestad och Frölunda. Backsidan ser riktigt spännande ut trots de tunga tappen och sedan vann Smålänningarna racet om Noah Östlund. Där har Växjö otroligt sköna handleder som kommer att charma många, oerhört fint spelsinne på den killen. Forwardsidan ser bra ut, även om den inte når samma höjder som Rögle och Färjestad eller Skellefteås centersidan, men det har ju Växjö bevisat - det går att vinna ändå. Nej, summa summarum. Växjö är ett topplag. Guldkandidat? Då ska mycket stämma, jag håller Färjestad och Rögle före (på papperet).

Anders Öman, Lakerslegendar

Jag tror på guld! Bygger det på att det finns en grym känsla i gruppen att göra en ”back to back”.

Maciej Szwoch, målvaktstränare, Färjestad

Växjö Lakers kommer i vanlig ordning att vara ett av lagen i SHL toppen. Truppen är bred och djup med flera nyckelspelare kvar sedan fjolårssäsongen. Tränarstaben har implementerat en stabil taktisk grund att stå på och det finns ingen anledning att tro att de kommer att frångå den. Som regerande mästare kommer Växjö att vara ett jagat byte och kommer att behöva hantera de högt ställda förväntningarna.

Petter Rönnqvist, TV4/C More

Annons

Habil organisation från topp till tå. Med vinnarskallen Jörgen Jönsson vid rodret kommer Växjö tuffa på i lagom takt under grundserien. De tunga tappen på backsidan gör att Växjö inte kommer tillhöra toppskiktet i serien. Men mot våren har Evertsson mixat ihop ett lag med några nyförvärv som gör att de inte går att räkna bort.

Johan Ekberg, sportchef, Värmlands Folkblad

En backsida som tappat i spets – en forwardssida som fått mer av den. Växjös tålamodshockey kommer såklart vara effektiv även i vinter – och med Larmi i mål får man några vinster extra. Tvåa i grundserien, men i år ut i semin.

Jonatan Bergman, P4 Kronoberg

Växjö har, tycker jag, ett ovanligt slagkraftigt och balanserat lag för att vara den här tiden på året. Spännande att följa utvecklingen hos spelare som Noah Östlund, Hugo Gustafsson, Victor Stjernborg och inte minst Joachim Blichfeld som jag tror kommer ha en mycket mer ledande roll den här säsongen. Om Emil Larmi når upp till en liknande nivå som förra säsongen blir Växjö att räkna med även den här säsongen. Frågetecknet ligger i mina ögon framförallt i hur Växjö påverkas av Erik Josefssons avsked.

Henrik Leman, rakapuckar.com

När jag i förra veckan på http://rakapuckar.com delade in de 14 lagen i fyra kategorier hade jag tre lag i den första (utan inbördes ordning): Rögle, Färjestad och - så klart - Växjö. Så klart? Nej, tydligen inte. Flera av landets hockeyexperter tycks inte dela min åsikt här, men jag känner mig rätt säker på att Växjö blir bra även i vinter. Ännu ett SM-guld? Inte en aning, inte minsta lilla jäkla aning, det är alldeles för långt fram; i en liga där trupperna lever till 15/2 går det ju inte ens att tippa grundserien på seriöst vis. Men - Henrik Evertsson har byggt ett starkt lag (igen) och Jörgen Jönsson känns närmast som en garant för framgång.

Lasse Granqvist, TV4/C More

Även om superkaptenen och ikonen Erik Josefson slutat kommer Växjö Lakers vara topp fyra igen. Imponerande stabilitet från klubbledning genom lagdito till de tongivande spelarna. SM Guld? Varför inte!

Mattias Ek, Hockeynews

Växjö har tappat lite slagstyrka på backsidan, men överlag ser lagbygget bra ut. Emil Larmi visade förra säsongen att han är en av SHL:s bästa målvakter och på samma sätt har han inlett i CHL där Lakers redan är klart för slutspel. I mina ögon har Växjö ett lag som ska slåss om SM-guldet även den här säsongen och är ett av de sex-sju lag som har chansen.

Johan ”Mr Madhawk” Svensson, Expressen

Även om det blivit lite ombyggnad efter SM-guldet, vilket är helt naturligt så tror jag att det finns en sådana grundtrygghet, med samma ledare och en bra stomme i truppen som gör att laget är ett ganska givet lag på topp sex. Det kommer säkert inte spraka, men poängen kommer att trilla in i ett jämt flöde. Jag ser ingen anledning till att det här laget ska vara utanför topp sex.

Björn Oldéen, TV4/C More

Jag ser ett väldigt intressant Växjö den här säsongen. Målvakterna är ju de samma som storspelade ifjol, backsidan gedigen men inte riktigt lika spetsig, samtidigt som forwardsuppsättningen ser lite mer spännande ut. Så jag ser Växjö som ett givet topplag, men inte allra högst upp utan snarare 3-4 plats den här grundserien.

Marcus Leifby, Aftonbladet

Det blir en ny final och ett nytt guld. Senast ett lag försvarade ett SM-guld var Skellefteå för tio år sedan, så det är erkänt svårt. Är det några och någon som ska lyckas så är det Växjö och Henrik Evertsson. Det skulle inte förvåna mig om han lyckas ruska liv i nattklubben Oléo också.

Niklas Jihde, Viaplay

Förvånas att Växjö tippas relativt långt ner i tabellen av många, inte av mig. Jag ser Lakers som den största guldkandidaterna tillsammans med FBK. Jönssons ögon är gjorda av guld!

Björn Skarpsvärd, Blekinge Läns Tidning

Annons

Som vanligt ska man hitta fel på Växjö som upplevs som en tråklag hos expertisen. Jag säger att de är smartast i klassen på att bygga upp sin säsong. Jag tror det bli en bra vinter och slutspel för Lakers.

Daniel Eliasson, Lakerssupporter

Har en väldigt bra känsla. Känns som laget är välkomponerat, där det finns alla spelartyper man behöver och det verkar vara en väldigt bra sammanhållning i laget i år också. Tror på en topp 4-placering i serien. Sen har vi gott om spelare som vet hur man vinner ett SM-GULD.

Johanna Dahlén, Expressen

Med tanke på de tunga tappen (speciellt på backsidan) och svårigheten som ett år efter SM-guld brukar innebära borde inte Växjö vara en favorit hos mig för den allra toppen... men med det sagt tror jag däremot att de kommer att vara precis där ändå. De brukar få ihop det på ett väldigt bra sätt och hur de spelar gör det svårt för många lag, sen lär Evertsson hitta någon spelare under säsongen som kryddar till det lite extra. Jag har Växjö på en tredjeplats.

Göran Sundberg, TT

Historien talar ju inte direkt för Växjö med tanke på hur svårt det är att försvara ett SM-guld. Senast var Skellefteå 2014. Laget ser, som alltid, starkt ut, men det är svårt att förbise tappen på backsidan. Så där finns det stora frågetecknet för mig. Väldigt spännande framåt med värvningarna av bröderna Sylvegård och Noah Östlund. Jag tror Växjö slutar trea och tar sig till semifinal.

Hans Abrahamsson, Aftonbladet

Kunde Lakers vinna SHL på ett snyggt sätt förra säsongen kan givetvis det här laget också göra det. Men jag väljer att ranka ner lite och orsakerna är två. Dels några tunga tapp, framför allt på backsidan, dels brukar det av tradition vara svårt att vara lika hungrigt och kliniskt året efter ett guld. Men släpp ut ett hyggligt skadefritt och Evertsson-förstärkt Växjö i ett slutspel och de är en livsfarlig motståndare för samtliga lag.

Jesper Hallberg, Oskarshamns–Tidningen

Min känsla är att Växjö – otroligt nog – smyger lite i bakvattnet. Per Svartvadet tippade till exempel laget åtta, och nog tror jag att det går lite bättre än så. De har förvisso tappat Hardy Häman Aktell, Lukas Bengtsson och Glenn Gustafsson, men jag skulle bli förvånad ifall de inte kommer topp sex. Jag är spänd på att se bröderna Sylvegård i Växjötröjan och inte minst ifall Manuel Ågren kan ta ännu ett kliv nu. Jag tror att Växjö slutar femma.

Tomas Ros, Aftonbladet

Bronsplats i serien. Ut i semifinalen i slutspelet.

Per Bergsten, Corren, Linköping

Det ska erkännas att jag för något år sedan inte alls trodde på Växjö - och det vet vi ju hur det gick. Magkänslan nu? Tja, ett mästarlag brukar alltid värvas sönder, men ser fortsatt bra ut med spännande tillskott. Backsidan inte lika stark efter tappen där. Inte hela vägen till toppen i vinter, va? Ska vi säga...sexa? Nånstans där.

Patrik Westberg, TV4/C More

Vissa säger att Lakers är ett av de mest svårtippade lagen denna säsong, jag tycker det är löjligt enkelt. Självklart kommer Växjö vara med och nosa på toppen. Tror laget kommer att växa sig allt starkare, med Larmi i mål och Jörgen Jönsson i båset skulle laget gå till slutspel med en femma från Smp:s sportredaktion.

Jennifer Engström, Expressen

Jag tror Växjö slutar tvåa i grundserien och tar sig till kvartsfinal. På pappret är backsidan något svagare än föregående år, men samtidigt är Växjö ALLTID att räkna med i toppen. De har en grundstruktur de hela tiden kan luta sig emot.

Pehr Claesson, pensionerad SHL-domare

Annons

Topp fyra, sedan kan allt hända. Två bra målvakter som är otroligt viktigt. En hungrig ledarstab/organisation med Jörgen Jönsson i spetsen, lika stark vinnarskalle då på isen som nu i båset. En bra bredd, en stabil spelidé samt intressanta nyförvärv.

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons